Center skal formidle Vadehavets enestående natur

Næsten ti års arbejde ligger bag åbningen af et stærkt udvidet og totalrenoveret Vadehavscenter ved Ribe

Et af Danmarks unikke fugle- og naturområder får nyt formidlingscenter i høj klasse, når det totalrenoverede Vadehavscentret er klar til åbning 2. februar.

Centret sydvest for Ribe er bygget og udvidet markant af arkitekt Dorte Mandrup.

Det er sket med inspiration fra den lokale bygningshistorie, men udført i en ultramoderne stil, hvor centret med strå på både tag og facade nærmest vokser op af jorden.

Vadehavet blev i 2010 udpeget som dansk nationalpark. I 2014 fulgte så æren som Unesco Verdensnaturarv.

En eksklusiv klub
Medlemskabet til den eksklusive klub, som der kun er omkring 200 af på hele kloden herunder Grand Canyon og Galápagosøerne, har smittet af på den internationale interesse for Vadehavet.

- Vadehavscentret er jo ikke bare porten til verdensarven, det er også velkomstport til både det nationale og internationale publikum. Vadehavet er jo med på top fem over verdens vigtigste vådområder, siger den mangeårige leder af Vadehavscentret, Klaus Melbye.

- Netop de talrige trækfugle - 15 millioner hvert år - er hovedårsagen til udpegningen. Når vores gæster oplever Vadehavets kæmpesværme i installationen "Den digitale ornitologi", vil de stå tilbage med en uforglemmelig oplevelse, lover han.

I den ny faste udstilling 'Vadehavets trækfugle' formidles Vadehavets natur og landskab gennem trækfuglene. Ideen er at bringe de besøgende ind i Vadehavets verden og følge fuglenes træk. Nogle af dem trækker hen over 30 lande på deres vej.

- Fuglene er jo flygtige og ikke lette at formidle. Men dygtige folk har med brug af moderne teknologi skabt en udstilling, hvor man både kan opleve at være midt i flokken af fugle på træk og samtidig helt fysisk komme tæt på fuglene og de dyr, de lever af, siger Melbye.

Processen med at skabe det nye Vadehavscenter til godt 64 millioner kroner har stået på siden 2007. Det er realiseret med økonomisk støtte fra Esbjerg Kommune, en række store fonde og foreninger.

Prins Joachim har sagt ja til at foretage den officielle åbning. Udstillingerne åbnes for offentligheden 3. februar.

5 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere