Chokerende undersøgelse: En alt for afslappende ferie kan betyde tidlig død

En ny undersøgelse viser af to ugers ferie-daseri kan øge riskioen for type 2-diabetes og hjertesygdomme

Du skal ikke sidde for stille på din ferie, for en ny undersøgelse viser, at blot 14 dage uden bevægelse øger risikoen for diverse sygdomme. Foto: Sandy Haggart/Spies
Du skal ikke sidde for stille på din ferie, for en ny undersøgelse viser, at blot 14 dage uden bevægelse øger risikoen for diverse sygdomme. Foto: Sandy Haggart/Spies

Efter mange måneders knoklen på arbejdet er der ikke noget bedre end at tage flyet på ferie, smide stængerne op på solstolen og langsomt mærke dagligdagens stress og jag forsvinde dag for dag.

Det lyder umiddelbart som en ganske god opskrift på at få slappet ordentligt af, men en spritny undersøgelse viser, at den slags ferier faktisk kan være mere til skade end til gavn.

Det skriver afskillige internationale medier - heriblandt Medical News Today.

Når du ligger på stranden og føler dig allermest afslappet, føler du måske, at du bliver mere mentalt klar til at skulle tilbage til din hektiske hverdag, men undersøgelsen viser, at eftereffekterne fra blot to ugers ferie kan udmynte sig i hjerte-kar-sygdomme og en højere fedtprocent - og endda tidlig død, hvis du slapper for meget af.

Undersøgelsen er foretaget af Universitetet i Liverpool, som netop har offentliggjort deres resultater på 'The European Congress on Obesity 2017' i Portugal.

Nu har du chancen! Wellness med Cameron Diaz

Taljen voksede 1 cm
På to ugers totalt afslappende ferie kan reduktionen af muskelmassen og de metaboliske ændringer i kroppen medføre forøget risiko for type 2-diabetes og hjertesygdomme senere i livet.

- I en gruppe af fysisk aktive, sunde unge mennesker, som imødekom de foreslåede fysiske retningslinjer for fysiske aktiviteter, resulterede blot 14 dages øget stillesiddende opførsel små, men betydningsfulde fysiske forringelser, sagde den førende forsker af undersøgelsen, Dr. Dan Curthbertson, da resultaterne blev vist frem i Portugal.

Forskerne bad 28 trænede, unge mennesker om at minimere deres normale aktivitetsniveau med 80 procent - fra 10.000 skridt om dagen til 1.500 skridt. Efter 14 dage havde de tabt knap et tredjedel kilo i ren muskelmasse, og deres tajle var vokset med 1 centimeter.

- Vores dag-til-dag fysiske aktivitet er nøglen til at undslippe sygdomme og helbredskomplikationer. Folk bliver nødt til at undgå at sidde ned i lange perioder af gangen, sagde Dr. Dan Curthbertson.

Ekstra Bladet har lanceret et nyt rejseunivers med ca. 200 rejseguides. Her får du flere hundrede +rejseartikler, som du kan fordybe dig i inden eller under ferien.

Du finder guider til hemmelige afkroge af din feriedestination og får madkendernes bedste råd til budgetvenlige, gastromiske oplevelser. Du finder også Ekstra Bladets egne journalisters kritiske tests af alverdens rejsemål. Læs meget mere her

Bestilte glutenfrit fly-måltid: Det fortrød han hurtigt