Computerforbud på fly ramt af turbulens: EU vil ikke være med

Det er for farligt at lægge passagernes computere i lastrummet, mener flere eksperter

Flyselskabet Emirates er blandt dem, der i dag er ramt af forbuddet mod større elektroniske enheder i kabinen. Computere og iPads skal i stedet tjekkes ind som normal bagage på udvalgte ruter til USA. Foto: Adam Schreck/AP
Flyselskabet Emirates er blandt dem, der i dag er ramt af forbuddet mod større elektroniske enheder i kabinen. Computere og iPads skal i stedet tjekkes ind som normal bagage på udvalgte ruter til USA. Foto: Adam Schreck/AP
Følg Ferie

Rejsende mellem EU og USA kan indtil videre ånde lettet op. I hvert fald hvis de frygtede savnet af deres computer eller iPad under flyrejsen 10.000 meter over Atlanterhavet.

Ifølge blandt andet BBC og AP er forbuddet, som USA og Storbritannien allerede har indført på en række mellemøstlige flyruter, nemlig ramt af alvorlig turbulens.

Artiklen fortsætter under videoen...


Der er mange ting, der skal tjekkes på flyet, før det går i luften. Se med og hør her om alle de detaljer, piloterne skal have styr på under deres eksterne inspektion af et Boeing 737-800. Videoreportage: Heine Jørgensen

USA's iPad-forbud kan ramme Danmark

Kan ende med katastrofe
På et møde forleden mellem højtstående repræsentanter for EU og USA blev planerne om at udvide forbuddet til også at gælde rejsende fra EU således skudt til hjørne.

Flere eksperter advarer om faren for, at et lastrum fyldt med computere er en langt større risiko end terroristers mulighed for at tage sprængstof med om bord i en computer. Og de bekymringer deler embedsmændene i EU:

- Der er en risiko for, at batterierne i disse enheder kan blive skadet eller kortslutte og udløse en brand.

- I de tilfælde vil det blive opdaget tidligere, så besætningen hurtigt kan reagere, inden man mister kontrollen over branden, siger Steve Landells fra den britiske pilotforening til BBC.

- Hvis enhederne i stedet er i lastrummet, kan resultatet blive katastrofalt. Der har været to styrt tidligere, hvor lithium batterier var i fokus.

Afsløring: Islamist på kontanthjælp tre gange i Syrien

FN: Terrorangreb vil ske
Problemet ved at fravælge et forbud på grund af risikoen for en brand i lastrummet er dog ifølge chefen for FN's antiterror program, Jean-Paul Laborde, at terroristerne på et tidspunkt får ram på et fly.

Ifølge ham er det nemlig alene et spørgsmål om tid, før det lykkes. IS-terroristerne, der kommer tilbage til Europa, er bedre uddannet og mere målrettede end nogensinde før, vurderer.

I en officiel udtalelse fra EU fremgår det da også, at forhandlingerne med USA om flysikkerhed fortsætte.

Følger USA: Her bliver computere også forbudt i luften


Mange nætter sørger flymekanikere for at rutinetjekke og reparere fly i Københavns Lufthavn. Se vores reportage fra hangaren hos Norwegian. Videoreportage: Jakob Jørgensen

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time