Danmark vil være førende i outdoor-turisme

En ny handleplan vil satse på at gøre Danmark førende i Europa inden for såkaldt outdoor-turisme

Danmark byder på mange fine cykelruter og naturoplevelser. Det skal vi blive bedre til at gøre potentielle turister opmærksomme på og samtidig udvikle tilbuddene. Foto: Colourbox
Danmark byder på mange fine cykelruter og naturoplevelser. Det skal vi blive bedre til at gøre potentielle turister opmærksomme på og samtidig udvikle tilbuddene. Foto: Colourbox
Følg Ferie

Flere og flere vil gerne ud i naturen, når de holder ferie, og det skal Danmark blive bedre til at lukrere på.

Det mener Dansk Kyst- og Naturturisme. Derfor har de sammen med Erhvervsministeriet samt andre aktører fremført en ny handleplan, som skal styrke det, som de selv kalder 'outdoor-turisme'.

For Danmark har masser af potentiale, når det gælder cykling, vandring, lystfiskeri og vandsport.

Vildt hotel: Her kan du sove med løver og tigre

Flere steder i Danmark er der foretaget markante investeringer i udvikling af oplevelsesrig natur og gode friluftstilbud de seneste år, og nu er tiden kommet til at omdanne områderne til attraktive ferietilbud, der kan skabe bæredygtig vækst og arbejdspladser i dansk turisme.

Handlingsplanen sigter mod at sikre de bedste betingelser for, at Danmark kan udvikle sig til et af Europas bedste rejsemål for outdoor-oplevelser. Det skriver Dansk Kyst- og Naturturisme i en pressemeddelelse.

Norges nye store turistattraktion er tegnet af dansker

- Turisme er vigtig for Danmark og er med til at skabe vækst og arbejdspladser i hele landet. Ikke mindst i landdistrikterne og i det vidunderlige Vandkantsdanmark, hvor turisterne gerne vil ud og opleve den danske natur, og hvor flere grønne oplevelser til turisterne kan være med til at gøre Danmark til en mere bæredygtig turistdestination. Handleplanen for outdoor-turismen er på den måde et vigtigt element i den videre udvikling af en konkurrencedygtig kyst- og naturturisme i Danmark, lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup, da handleplanen blev offentliggjort.

Guld og galskab i skoven

Bedre infrastruktur for cyklisterne
Det relativt flade danske landskab gør vores land til et godt cykelland. Derfor har vi også gode forhold for cyklister i byerne, men det kan gøres endnu bedre ifølge handleplanen.

- Vi kan for eksempel se, at den infrastruktur med cykelruter, som vi har bygget op, har svært ved at administrere administrative skel. Når man planlægger cykelstier og ruter i hver kommune, så holder de i nogle tilfælde op på grund af en kommunegrænse, og det kan være svært at forstå for en turist, siger Jacob R. Kirkegaard Larsen, Destinationsudviklingschef i Dansk Kyst- og Naturturisme, til Ekstra Bladet.

Vil sprænge del af Alperne væk for at forene skiområder

Handleplanen vil derfor have kommunerne til at arbejde mere sammen, når de planlægger nye ruter og få dem til at se på det i et perspektiv, som både kan være til gavn for beboere i kommunen, men også i høj grad til gavn for at tiltrække cykelglade turister.

- Andre steder i Europa har man et rutenetværk, som er meget mere fleksibelt, og det betyder, at det både fungerer for dem, som gerne vil cykle langt, men også for dem som kommer med børn. I Danmark har vi nogle lange nationale ruter, men vi vil gerne gøre det bedre, så man lettere kan sælge ruter til forskellige behov, siger Jacob R. Kirkegaard Larsen.

Veninder på træk

Ingen penge følger med
Der følger ikke penge med til handleplanen, derfor håber Dansk Kyst- og Naturturisme, at handleplanens forskellige dele kan finansieres af kommunale investeringer, lodsejere og fonde.

- Vi skal også turde at lave forretning på det her, siger Jacob R. Kirkegaard Larsen og nævner, at guidede ture i naturen kan være en indtjeningskilde.

Overraskende fund: Det regner med plastik

Men kan Danmark overhovedet hamle op med vores nabolande, som både har store skove og bjerge. Det mener Jacob R. Kirkegaard Larsen godt, at Danmark kan.

- Vi skal ikke blive de førende på at kunne lave de sværeste outdoor-oplevelser til de mest hardcore. Vi skal henvende os til sådan en som mig. Jeg kan godt lide at forestille mig, at jeg ser hamrende godt ud i en trikot og kan cykle enormt langt. Så nej, vi har ikke de store bjerge, men det er i virkeligheden også et fåtal, der kan cykle op ad de bjerge. Vi skal henvende os til dem, der ikke er semi-professionelle og udnytte den interesse, der er lige nu for at komme ud i naturen på alle niveauer, siger han.

Turist i Danmark: Det er jo bare en sten med noget jern på

Handleplanen varer i to år, og i den rum tid anerkender Jacob R. Kirkegaard Larsen, at det kan blive svært at blive førende. Men de handlinger, som bliver sat i værk, kan på sigt skabe noget større.

- Det er visionen at blive en af de førende, og det lykkedes vi selvfølgelig ikke med inden for to år. Men vi håber, at handleplanen kan sætte en fælles retning. Det er et langt sejt træk, men vi mener, at Danmark har potentialet til det, siger Jacob R. Kirkegaard Larsen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+