Dansk organisation: 'Hygge' skal være Danmarks kulturarv

VisitDenmark har oprettet et 'hyggeråd', der skal sikre, at dansk hygge kommer på UNESCO's liste over immateriel kulturarv

Hvis der er noget danskerne kan, så er det at hygge sig - her med en kold øl i Nyhavn -, og derfor vil VisitDenmark have, at 'hygge' bliver Danmarks kulturarv. Foto: David Høgsholt/Ritzau Scanpix
Hvis der er noget danskerne kan, så er det at hygge sig - her med en kold øl i Nyhavn -, og derfor vil VisitDenmark have, at 'hygge' bliver Danmarks kulturarv. Foto: David Høgsholt/Ritzau Scanpix

Hvis der er noget, danskerne er gode til, så er det at hygge sig. Faktisk er vi så gode til det, at VisitDenmark har oprettet et såkaldt hyggeråd, der skal sikre, at 'hygge' bliver anerkendt som dansk kulturarv på UNESCO's liste over immateriel kulturarv.

Det skriver organisationen på deres hjemmeside.

Dermed skal 'hygge' kæmpe om at få lov til at ligge side om side med blandt andet napolitansk pizzabagning, indisk yoga, ridekunst på Den Spanske Rideskole i Wien samt belgisk ølkultur, som blev optaget på listen i 2016.

UNESCO er FN's organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab, og den anerkendte liste indeholder 450 elementer fra mere end 100 lande, men der er indtil videre ingen danske bidrag, og det vil VisitDenmark altså gøre op med nu:

- I de seneste år har hygge spredt sig til hele verden. På Amazon er der op mod 1.000 bøger om emnet, og ordet er blevet optaget i Oxford Dictionary. Men hygge har sine rødder i den danske kultur, og det ønsker vi at få anerkendt. Derfor tager vi nu initiativ til, at hygge bliver optaget på UNESCOs liste over immateriel kulturarv, lyder det fra forretningsudviklingschef i VisitDenmark, Anja Hartung Sfyrla.

Det kan blive langt sværere for turister at blive tatoveret i Japan fremover. Foto: David Goldman/AP Ferie Pas på, på ferien: Ukendt lov i Japan taget i brug

'Hyggeråd' skal kæmpe for Danmark
VisitDenmark kan ikke selv ansøge om at få hygge med på UNESCO's liste over immateriel kulturarv, da ansøgningen skal komme fra udøverne af den kultur, der søges om optagelse af, og det er derfor, at organisationen har oprettet et såkaldt 'Hyggeråd', som vil bestå af både eksperter samt almindelige danskere.

Selvom man umiddelbart skulle mene, at hygge er så ligetil, at alle kan formå at gøre det, så tyder en undersøgelse, som VisitDenmark har foretaget i Tyskland, Sverige, Norge, Storbritannien og Holland, på, at udlændinge mener, at danskerne er exceptionelt gode til det.

Hele 80 procent af nordmændene svarer nemlig, at de forbinder hygge med Danmark. 29 procent af briterne forbinder Danmark med hygge. Det samme gør sig gældende for 26 procent af tyskerne, 25 procent af svenskerne og 19 procent af hollænderne.

- I Danmark opfatter vi hygge som noget særlig dansk. Men det har også en international appel. I udlandet er man nysgerrig på fænomenet og vil gerne lade sig inspirere af den danske hygge. Derfor er hygge interessant at bruge i markedsføringen af Danmark, siger Anja Hartung Sfyrla.

Det er på denne ø, der fremover ikke må være nogen mænd. Foto: SuperShe Island Ferie Mænd ingen adgang: Ny ferie-ø kun for kvinder på vej

'Hygge er dansk'
Den danske hyggeforsker Jeppe Trolle Linnet bakker op om idéen om at få hygge optaget på UNESCOs liste. Han mener, at hygge er noget særligt dansk:

- Danskerne er ikke de eneste i verden, som hygger sig. Men det særegent danske er, at danskerne opfatter hygge som en uomgængelig kvalitet ved det gode liv, siger han til VisitDenmark og fortsætter:

- At vi i så høj grad deler denne ene og altdominerende kulturelle værdi for, hvordan godt samvær med andre mennesker bør føles, og konstant italesætter den. Det er med til at identificere os, som dem vi er. Dermed er hygge en dybt integreret del af vores sprog, kulturelle værdisæt, og tilgang til sociale situationer.

Kun mænd har adgang til øen, som er på nippet til at blive optaget til 'Verdensarvlisten'. World Heritage Promotion Committee Ferie Ingen kvinder tilladt: FN vil give japansk ø særstatus