Dansk rejseselskab beskyldt for kønsdiskrimination: 'Rejselederen chikanerede mig'

- Klager må have set spøgelser ved højlys dag, lyder det fra det danske rejsebureau, som bestemt ikke er enige i påstande om, at deres rejseleder har behandlet en nordmand dårligere, fordi hun er kvinde

En norsk kvinde følte sig chikaneret af en mandlig rejseleder, da hun var i Polen på en jagtrejse sidste år. Arkivfoto: Ale Ventura/PhotoAlto
En norsk kvinde følte sig chikaneret af en mandlig rejseleder, da hun var i Polen på en jagtrejse sidste år. Arkivfoto: Ale Ventura/PhotoAlto
Følg Ferie

- Jeg var den eneste kvinde med på turen og følte, at jeg blev behandlet som en mindreværdig og underbegavet person. Rejselederen chikanerede mig, fordi jeg var en kvinde.

Sådan skriver en rasende norsk kvinde til Pakkerejse-Ankenævnet i en klage målrettet det danske rejsebureau Aurora Rejser.

Det viser en af nævnets seneste offentliggjorte kendelser.

Den norske kvinde var i perioden 2.-6. januar 2017 på en jagtrejse i Polen, som hun havde betalt 14.700 kroner for eksklusive flybilletter, men den unavngivne nordmand var bestemt ikke tilfreds med rejselederen, som - hun altså mener - chikanerede hende, fordi hun var kvinde.

Det gjorde han angiveligt blandt andet ved at anklage kvinden for at være en 'dårlig jæger' samt ved at 'lyve' og 'fortælle usandheder', da han afviste, at den norske kvinde den første dag havde skudt tre hjorte.

- Jeg skød først kalven, som faldt om med det samme. Bagefter skød jeg hinden (hun-hjort, red.) og ser, at jeg rammer, men den går videre. Bagefter skyder jeg én hinde til, hvorefter rejselederen og jeg går hen til dyrene, skriver klager og fortsætter:

- Da vi kommer hen til de to døde dyr, ser vi et blodspor, som vi følger i cirka 100 meter, og der ligger hinden, jeg ramte, død. Men da vi kommer tilbage til bilen, siger rejselederen surt, at jeg kun havde skudt to hjorte, og at det var ham, der havde skudt hinden.

- Jeg prøvede at sige, at jeg umuligt kunne have taget fejl omkring at have ramt den, når jeg var så tæt på, men han afviste mig totalt og var sur og ækel over for mig.

'Jeg var bange...'
Derudover følte kvinden sig presset og bange, da rejselederen angiveligt tillod de øvrige rejsende jægere at drikke store mængder alkohol.

- Flere af jægerne mødte beruset op til jagt. Disse jægere havde ingen vurderingsevne og burde aldrig have fået lov til at jage. Jeg var bange for at blive skudt og følte mig virkelig utilpas, skriver klager og fortsætter:

- Jeg fortalte, at jeg ikke havde lyst til at deltage i dette alkoholindtag, men det blev ikke modtaget særlig godt af rejselederen, som selv var med til øge indtaget om aftenen ved at foreslå, at 'jagtkongen' (den som havde skudt flest dyr den pågældende dag, red.) skulle købe alkolhol til resten af gruppen.

Dansk par forlangte erstatning for ferie: Vidste ikke, det var Ramadan

'Hun må have set spøgelser ved højlys dag'
Aurora Rejser er dog bestemt ikke enige i den norske kvindes kritik, som, de mener, 'mangler substans' og er fyldt med 'løse påstande':

- Det er ikke muligt for os at kommentere konkret på grund af den manglende substans i dette klagepunkt, skriver bureauet til Ankenævnet angående kritikken om, at rejselederen chikanerede klager, fordi hun er af det kvindelige køn.

- Vores rejseleder giver udtryk for, at han i forbindelsen med jagten har behandlet klager helt på lige fod med de øvrige deltagere, og at han på nogen måde skulle have chikaneret klageren er ham helt uforståeligt.

- Vi kan bekræfte, at klager var den eneste kvinde på dette hold af jægere, men at hun skulle være behandlet anderledes end de øvrige deltagere er - efter vores rejseleders udsagn - udtryk for, at klager må have set spøgelser ved højlys dag.

Derudover er rejsebureauet uforstående over for den norske kvindes anklager om, at rejselederen 'løj' og 'fortalte usandheder', samt at han skulle have ladet folk gå beruset på jagt:

- Igen er det ikke muligt for os at kommentere konkret på sådan et udsagn, når der mangler substans i beskrivelsen. Dette punkt kan derfor føjes til listen over løse påstande uden reelt indhold, skriver bureauet og fortsætter:

- At klageren sandsynligvis er afholdskvinde er efter vores opfattelse helt i orden. Men at hun fører sig frem i, hvad man kunne kalde et verbalt korstog mod indtagelse af enhver form for alkohol på en sådan jagttur, finder vi ikke i orden. Alkoholforbruget i forbindelse med afviklingen af denne drivjagt har ikke på nogen måde afveget fra, hvad der er ganske normalt på en sådan tur, og der indtages under ingen omstændigheder alkohol under udøvelse af jagten.

Ankenævnets afgørelse
På trods af de barske beskyldninger fra den norske kvinde kan det danske rejsebureau ånde lettet op, da Pakkerejse-Ankenævnets afgørelse er faldet ud til deres fordel.

Således skriver Nævnet følgende:

- Ankenævnet finder, at klageren – mod bureauets benægtelse – ikke har godtgjort, at rejselederen var utilfredsstillende, eller at jagtdeltagerne var påvirket af alkohol under jagten. Ankenævnet kan derfor ikke imødekomme klagerens krav.

Da klageren ikke har fået medhold i sin klage, tilbagebetales det indbetalte gebyr på 275 kroner ikke, ligesom bureauet ikke pålægges sagsomkostninger.

Rasende danske rejsende: 'Badeværelset stank af kattepis'

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers