Annonce:
Annonce:

Danske Thor har sat verdensrekord

Over et år tog det at sejle rundt om verdens næststørste ø i en kano

Se den smukke video fra Thors sejlads her. Video: thordox.dk
Annonce:
Følg Ferie

Den 36-årige danske filmskaber og eventyrer Thor F. Jensen har i selskab med tre papuanere gennemført en ekstrem farlig rejse og rekordforsøg - nemlig den første sejlads i en traditionel udriggerkano hele vejen rundt om verdens næststørste ø Ny Guinea.

Og det har været alt andet end stille sejlads.

- På ekspeditionens første dag flænsede sejlet, og en time efter var vi ved at synke, fortæller Thor F. Jensen om sin rekordsejlads, der er foretaget i selskab med de tre sømænd fra Papua Ny Guinea; Justin John, Sanakoli John og Job Siyae, der har lært ham at sejle og leve som en indfødt.

Annonce:

Et ekstremt farligt eventyr
Hver aften gik mandskabet i land hos fremmede stammer og præsenterede sig selv for det lokale overhoved. Der var også nogle strækninger med risiko for pirateri, og her måtte mandskabe sejle i ly af natten med lanternen slukket. En måned inde i ekspeditionen var kanoen ved at synke på et forhekset rev, og da de kom i land, udbrød en machete-kamp imellem to lokale. Da besætningen endelig kunne lægge sig til at sove, blev de bestjålet.

Rejsen igennem et lukket land
- På grund af jævnlige kampe med de indfødtes oprørsgruppe, er her stor militær kontrol, og det er bestemt et lukket land for journalister. Når vi kom til en havn, brugte jeg en dag på at få stemplet papirer hos lokale autoriteter, og der var altid risiko for, de ville smide os ud, hvis de mistænkte os for at støtte oprørsbevægelsen. Men når jeg havde overbevist dem om, at vi lavede et verdensrekordforsøg, blev de mega begejstrede og utrolig hjælpsomme, fortæller Thor F. Jensen, der kom sent i gang, fordi han måtte bruge to måneder på at skaffe alle de nødvendig tilladelser til at sejle sin ni meter lange træ-kano igennem Vest Papua - den indonesiske halvdel af øen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Ny Guinea (785.753 km²) Verdens næststørste ø er Ny Guinea som er delt mellem de to lande, Indonesien og Papua Ny Guinea. Privatfoto
Ny Guinea (785.753 km²) Verdens næststørste ø er Ny Guinea som er delt mellem de to lande, Indonesien og Papua Ny Guinea. Privatfoto
 

Annonce:

Tidevand og saltvandskrokodiller
Tilladelserne forsinkede turen og har betydet, at besætningen har måttet sejle igennem Vest Papua på den mindst gunstige tid af året.

Først op ad den udsatte nordkyst mod kraftfulde monsunvinde og store stillehavsdønninger, og efter de rundede Sorong, blev også tidevand og saltvandskrokodiller en alvorlig trussel.

Nationale helte
Da kanoen krydsede tilbage til Papua Ny Guinea, opdagede besætningen at berømmelsen var ved at tage til, og da de efter i alt 13 måneders sejlads nåede hovedstaden Port Moresby, var det under stor mediebevågenhed og byens fineste hotel, The Stanley, gav de tre udkørte sejlere en kæmpe luksussuite.

- Mine sejlere, som er vokset op på en afsides ø i en palmehytte, var svært begejstrede for de store senge og ikke mindst luksuskøkkenet med vaskemaskine, fortæller Thor.   

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: Paul Kerrison
Foto: Paul Kerrison
 

Annonce:

Hædret med sang, dans og medaljer
Sammen med tre lokale sømænd blev Thor F. Jensen hædret for den enestående bedrift under den årlige kanofestival i Papua Ny Guinea, hvor de blev tildelt medaljer og hædersbeviser.

- At sejle ind til festivalen eskorteret af en armada af kanoer og opleve de lokales stolthed og glæde var helt fantastisk, siger Thor og fortsætter:

- Papua Ny Guinea har ry for at være en farlig turistdestination. Den opfattelse vil vi ændre ved at lave et ærligt portræt af øen og dens befolkning. Samtidig håber vi med denne kanorejse at inspirere de kommende generationer til at varetage Papua Ny Guineas kulturelle arv. 

En historisk rejse
Thor F. Jensen, der vender tilbage med stof til en bog og en dokumentar, fortæller, han er inspireret af danske eventyrere som Knud Rasmussen, Jens Bjerre og Troels Kløvedal.

Annonce:

- Jeg vil gerne gøre min del for at holde vores stærke danske tradition for opdagelse og eventyr i hævd, og jeg håber, at denne rejse kan inspirere danskere til at rejse ud og møde fremmede mennesker og måske derved erfare, at vi i bund og grund ikke er så forskellige fra hinanden, siger han.

(Se galleri og video herunder hvor Thor F. Jensen møder en mand, hvis forfædre var kannibaler)

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Når chefer falder opad
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: