Danske turister får erstatning for at bo i nedbrændt græsk ferieby

Flere danske familier får nu tilkendt erstatning af Pakkerejse-Ankenævnet efter at have været på ferie i nedbrændt ferieby

En udbrændt bygning i byen Mati, som ligger nogle kilometer væk fra  Ramada Attica Riviera Hotel. Foto: Philip Davali
En udbrændt bygning i byen Mati, som ligger nogle kilometer væk fra Ramada Attica Riviera Hotel. Foto: Philip Davali

Attika-kysten i Grækenland er normalt et ferieparadis, men efter en voldsom skovbrand i juli 2018 lå flere områder øde hen med udbrændte huse og svedne træer.

Ekstra Bladet har tidligere skrevet om en familie, som blev sendt på ferie til Ramada Attica Riviera Hotel af rejsebureauet Bravo Tours på den græske halvø Attika, men som fandt rejsen utilfredsstillende på grund af det udbrændte område, som hotellet lå i.

Dengang sagde direktøren i Bravo Tours, Peder Hornshøj, at familien og andre kunder måtte gå til Pakkerejse-Ankenævnet og klage, hvis de ville gøre sig forhåbninger om en erstatning.

Kenneth Bo Hansen og Linda Dalsgaard Hansen med deres to døtre, Amalie og Mathilde. Foto: Philip Davali Krig & katastrofer Linda kæmpede alene i vandet: - Jeg klyngede mig til håbet

Det gjorde flere af Bravo Tours' kunder, og de har nu fået medhold i deres klager af Pakkerejse-Ankenævnet.

18. september 2019 afgjorde Pakkerejse-Ankenævnet, at alle fire klagere får fuld erstatning og dermed hele rejsens pris refunderet.

For selvom hotellet var uskadt efter branden, så skal området omkring det også leve op til de beskrivelser, som rejsebureauet har solgt rejsen med. I dette tilfælde blev Attika blandt andet beskrevet som et sted med en 'afslappet atmosfære'.

Afslappet var der forståeligt nok ikke efter en af de mest tragiske skovbrande i nyere tid, hvor 102 mennesker mistede livet.

Familien Hultmann Holm Nielsen var døden nær, da de var på flugt fra de voldsomme brande i Grækenland. Foto: Philip Davali 112 Dansk familie lå syv timer i vandet: - Jeg nåede at sige farvel til mine børn

'Tragiske tanker kørte rundt'
En af klagerne, en familie på fire, rejste i september 2018 til Grækenland med Bravo Tours, hvor de skulle bo på Ramada Attica Riviera Hotel. De troede, at de var på vej til et ferieparadis, men blev chokerede, da de ankom.

Klageren var nemlig ikke selv opmærksom på, at det var i netop det område, at skovbranden havde hærget.

'Bussen nærmede sig området, og vi kunne godt se, at vi kørte tættere på vandet, og at ilden havde gjort området totalt sort og trist. Tragiske tanker kørte rundt i hovederne på os. Vi kunne også høre på de andre gæster, at de også var utrolig chokerede. [...] Guiden fortalte os nu, at der på grund af, at vi boede i det brændte område, var indsat shuttlebusser til os, og at det ikke kostede noget. Dette var kompensation for, at der INTET var at kigge på i det område, hvor vi skulle bo - ikke noget udover brændte træer, huse m.m., og vi kunne ligesom ikke rigtigt gøre noget, for nu var vi jo her og måtte forsøge at få det bedste ud af det. Men allermest havde man lyst til at ringe og høre Bravo Tours kundeservice, hvorfor vi INTET havde hørt fra dem/jer om, at hotellet var det evakuerede hotel, og at området var 'brændt af', så det faktisk var en SPØGELSESBY, vi skulle bo midt i... vi var fuldstændig rystede', skriver klageren til Pakkerejse-Ankenævnet.

Akropolis i Athen badet i solskin. Den dag et ældre dansk ægtepar besøgte turistattraktionen regnede det så meget, at deres tøj blev gennemblødt. Foto: Colourbox Ferie Udløser erstatning: Ældre ægtepar efterladt i regnen

Intet er galt
En anden klager, som også boede på Ramada Attica Riviera Hotel i august 2018, kontaktede Bravo Tours før rejsen, da hun var bekymret efter at have hørt nyheden om branden.

'Så spurgte jeg til, hvordan det så ud omkring hotellet og fik at vide, at der ikke var noget at se, da branden var langt væk, og man skulle helt op på bjerget for at kunne se noget, der var ramt af branden. Så det skulle vi ikke bekymre os om. Der blev ovenikøbet sagt, at branden var 30 km væk fra det sted vi skulle være. Det skal lige med, at da jeg ringer, er det godt en uge efter branden', skriver klageren.

Klageren ankom til et hotel, som godt nok var uskadt, men alt andet omkring det, var totalt udbrændt.

Therese Holm (tv.) og Linda Dalsgaard var udsat for skovbrand i Grækenland og lå syv timer i vandet. De har efterfølgende fået PTSD, men kan ikke få forlænget sygedagpenge hos Faaborg-Midtfyn kommune. Foto: Tim Kildeborg Jensen Politik Kæmpede for deres børn syv timer i havet: Tager sygedagpenge fra den ene

Bravo Tours svarede alle fire klagere, at selskabet ikke mente, at der var fejl og mangler ved deres rejser, da Ramada Attica Riviera Hotel var uskadt efter branden.

Fuld erstatning
De i alt fire klagere får alle medhold og fuld erstatning for deres rejser.

'Efter en helhedsvurdering, og ud fra bureauets hotel- og områdebeskrivelse, finder Ankenævnet, at klagerens rejse - selvom hotellet gik fri af skovbranden - var påvirket i en sådan grad, at bureauet burde have tilbudt klageren hæveadgang (tilbud om ophævelse af rejsen red.)', skriver Pakkerejse-Ankenævnet i sagerne, som alle er færdigbehandlet 18. september 2019.

6 kommentarer
Vis kommentarer