Danskere aner ikke hvordan man giver drikkepenge

Når danskerne tager på sommerferie uden for Danmarks grænser, er 57 procent i tvivl om  reglerne for at 'tippe'

Mange danskere er i tvivl om, hvordan reglerne for drikkepenge er i de lande, de er på ferie i. Arkivfoto: Lærke Posselt/Ritzau Scanpix
Mange danskere er i tvivl om, hvordan reglerne for drikkepenge er i de lande, de er på ferie i. Arkivfoto: Lærke Posselt/Ritzau Scanpix

Hvor meget skal man give i drikkepenge, når man er på ferie i udlandet, og skal man i det hele taget give noget?

De spørgsmål kan forvirre danske turister, når de er på restaurant eller café i udlandet.

Således svarer 57 procent af de adspurgte i en undersøgelse foretaget af hotel- og rejsesøgemaskinen momondo.dk, at de har oplevet at være forvirret omkring drikkepenge på en ferie.

Det oplyser momondo i en pressemeddelelse.

- I Danmark er drikkepenge en gestus, hvis vi har haft en virkelig god oplevelse. Derfor falder det os nok ikke lige så naturligt at efterlade et par mønter, når vi går fra restauranten, som det gør for f.eks. spaniere, hvor drikkepenge er almindelig skik, siger Lasse Skole Hansen, momondos danske presseansvarlige, i pressemeddelelsen.

Se også: Voldsom stigning: Dårligt dansk vejr gør afbudsrejser markant dyrere

- På mange af de destinationer, som danskerne har søgt mest på hos momondo til sommerferien, er drikkepenge forventet. Så det kan være en god idé at sætte sig ind i, hvad der er det normale leje af drikkepenge på ens destination, siger han.

Sådan gør du
I undersøgelsen svarer 42 procent af danskerne, at de giver drikkepenge til restaurantens tjenere, hvis det er forventet i det land, de er på ferie i.

22 procent giver drikkepenge uafhængigt af, om det er kutyme eller ej på feriedestinationen. 6 procent giver aldrig drikkepenge.

Herunder kan du de mest gængse tommelfingerregler for drikkepenge på populære feriedestinationer.

Artiklen fortsætter under faktaboksen ...

Drikkepenge på populære feriedestinationer

Spanien
Malaga, Barcelona, Mallorca og Alicante er alle på top-10 over de mest populære destinationer for danskerne i sommeren 2019.

I Spanien er det almindelig skik at give 5-10 procent i drikkepenge, når du spiser ude. Spiser du tapas eller snacks på en bar, så rund op til nærmeste Euro.

Thailand
I hovedstaden Bangkok, som er det andet mest populære feriemål blandt danskerne denne sommer, er der 10 procents service charge på de fleste hoteller og finere restauranter. Er de ikke inkluderet på regningen, er det normalt at runde op til de nærmeste 20 Baht eller tippe op til 10 procent.

England
London er tredjemest populære destination hos danskerne denne sommer. Her er det kutyme at give 10- 15 procent i drikkepenge til tjeneren, hvis der ikke allerede er inkluderet service charge på 12,5 procent i regningsbeløbet.

USA
I USA er drikkepenge en selvfølge, og det forventes, at du giver drikkepenge på minimum 15-20 procent, når du spiser ude.

Italien
Rom er populær blandt danskerne, og i den italienske hovedstad såvel som resten af landet er service charge på restauranter som udgangspunkt inkluderet. Er det ikke tilfældet, er det normen at give drikkepenge på 10 procent.

Frankrig
I Frankrig er det ikke normen, at man giver drikkepenge. Her er en service charge på 15 procent inkluderet på regningen på restauranten. Har du været ekstra tilfreds med maden og service, kan du lade et par småmønter ligge, når du forlader bordet.

Indonesien
Den indonesiske by Denpasar på paradisøen Bali ligger på niendepladsen over de mest populære sommerdestinationer blandt danskerne i sommeren 2019. For det meste er et service charge på 5-10 procent inkluderet i regningen. Er service charge ikke inkluderet, eller har det været en oplevelse ud over det sædvanlige, kan du give drikkepenge direkte til tjeneren på op til 15 procent.

Kilde: momondo

21 procent af de adspurgte i undersøgelsen giver udelukkende drikkepenge, hvis de synes, at servicen på restauranten var god.

Se også: Her må restauranter nu opkræve klima-drikkepenge

306 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere