Danskerne risikerer gigantiske ekstraregninger på ferien

Mange danskere glemmer at forny det blå Sygesikringsbevis inden ferien, og det kan komme til at koste kassen, hvis uheldet er ude

Hvis man skifter de danske strande ud med varmere himmelstrøg sydpå denne sommer, skal man huske at tjekke sit blå sygesikringskort inden afrejse. Ellers kan det blive en dyr affære. Foto: Maria Fonfara/Ritzau Scanpix
Hvis man skifter de danske strande ud med varmere himmelstrøg sydpå denne sommer, skal man huske at tjekke sit blå sygesikringskort inden afrejse. Ellers kan det blive en dyr affære. Foto: Maria Fonfara/Ritzau Scanpix

Selvom vi ikke kan brokke os synderligt over vejret herhjemme i disse dage, så er der alligevel mange danskere, der i øjeblikket suser sydpå på sommerferie i endnu varmere europæiske lande.

Men hvis man ikke har tjekket sit blå EU-sygesikringskort inden afrejse, kan man altså få sig en slem overraskelse, hvis uheldet er ude, lyder advarslen fra rejseforsikringspriser.dk, som råber vagt i gevær, fordi mange danskere glemmer, at det blå sygesikringskort skal fornys hvert femte år.

Det betyder nemlig, at de rejser afsted uden dækning, og de derfor selv skal betale for behandling, hvis de bliver syge eller kommer til skade på ferien i EU-lande.

Hvis man glemmer at forny sit blå sygesikringskort og selv må punge ud, skal man dog ikke give helt op, da der er mulighed for at få pengene refunderet, når man kommer hjem til Danmark.

Det gør man ved at sende en ansøgning til Styrelsen for Patientsikkerhed, og derfor råder Rejseforsikringspriser danskerne om at gemme alle kvitteringer for sygdoms- eller skadesudgifter på ferien.

Danskerne slæber farlig kønssygdom med hjem fra ferien

Så mange søger om refusion
Tal fra Styrelsen viser da også, at Rejseforsikringspriser har ret i, at det bestemt ikke er alle danskere, der husker at forny det blå kort.

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed modtog de nemlig hele 4453 nye ansøgninger om refusion i 2017, hvilket svarer til en stigning på hele 17 procent i forhold til antallet af ansøgninger i 2016, hvor de modtog 3814.

Hovedparten af ansøgningerne sidste år omhandlede udgifter til behandling i Østrig, Spanien, Frankrig og Tyskland.

Der er dog ifølge Berlingske mange tusinde, som hvert år får afslag på refusion, fordi de har svært ved at gennemskue, hvilke behandlingssteder der er omfattet af ordningen.

Det fremgår af en rapport om den internationale sygesikring fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som avisen har fået indsigt i.

Rapporten viser, at Styrelsen sidste år samlet udbetalte godt 3,5 millioner kroner i refusion fordelt på knap 2000 sager. I gennemsnit blev der refunderet cirka 1800 kroner per udbetaling.

Turister i chok over KÆMPE hospitalsregning: 'De gjorde jo ingenting'

SÅ dyrt kan det blive
Der er dog stor forskel på kravene. Én har fået refunderet et beløb på 2,45 kroner, mens en anden har fået refunderet et beløb på hele 220.000 kroner, og derfor kan det altså blive en yderst dyr affære, hvis man glemmer at forny sit blå sygesikringskort og derefter får sit krav om refusion afvist, når man er hjemme i Danmark.

Det blå EU-sygesikringskort blev indført i Danmark den 1. juni 2004, men det var først fra den 1. august 2014, at det gule sygesikringskort ikke længere dækkede ved rejser i EU.

Mange danskere bestilte dog allerede før 2014 et blåt kort, da der var usikkerhed omkring dækningen, og allerede på den officielle lanceringsdag, den 1. august 2014, havde knap tre millioner danskere bestilt kortet.

Tre millioner danskere, som altså i øjeblikket risikerer at rende rundt med et blåt sygesikringsbevis, der nærmer sig udløbsdatoen, eller som allerede er udløbet.

Det skal du huske/gøre/vide:

Tjek udløbsdatoen og bestil et nyt kort, hvis det enten er udløbet eller udløber undervejs på ferien

Leveringstiden er 2-3 uger, men man kan få tilsendt et midlertidigt bevis i sin e-boks

Det midlertidige bevis giver samme dækning som det fysiske og er på både dansk og engelsk

Det blå sygesikringskort dækker ikke udenfor EU, så her anbefales det, at man køber en rejseforsikring

Kilde: Rejseforsikringspriser.dk

Har du husket dette inden ferien? Ellers kan det blive dyrt

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær