Annonce:
Annonce:

Danskerne slæber farlig kønssygdom med hjem fra ferien

Flere og flere danskere kommer hjem fra ferien med den farlige kønssygdom gonoré. Nu råber overlæge vagt i gevær

En festlig ferie kan hurtigt udvikle sig til mere end blot flirteri, men man skal huske at beskytte sig, da flere og flere danskere slæber den farlige kønssygdom gonoré med sig hjem. Arkivfoto: PYMCA
En festlig ferie kan hurtigt udvikle sig til mere end blot flirteri, men man skal huske at beskytte sig, da flere og flere danskere slæber den farlige kønssygdom gonoré med sig hjem. Arkivfoto: PYMCA
Annonce:
Følg Ferie

Der er visse minder og souvenirs, man gerne vil have med hjem i bagagen, når man rejser tilbage til Danmark efter en spændende ferie, og så er der andre minder, som starter godt, men derefter udvikler sig til en yderst smertefuld souvenir: Gonoré.

Kønssygdommen er nemlig stigende blandt danskere, der kommer hjem fra udlandet, så hvis du i den kommende sommerferie satser på en lille sommerromance, kan det være en god idé at finde gummiet frem, hvis det udvikler sig til mere end blot en gåtur hånd-i-hånd på stranden.

I hvert fald råber Thomas Benfield, der er professor og overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, vagt i gevær, fordi han i stigende grad oplever patienter med den resistente kønssygdom, som de har fået med sig hjem fra ferien.

Annonce:

For selvom ingen kønssygdomme nogensinde er ønsket, så skal man nemlig passe ekstra godt på netop gonoré, da den er ekstrem svær at behandle.

- Vi kan se, at flere og flere bliver smittet med gonoré i forbindelse med rejser i udlandet. Hvor vi for fem år siden stort set ikke så gonoré i Danmark, blev der sidste år registreret cirka 4000 tilfælde, fortæller overlægen og fortsætter:

- Det er bekymrende, fordi mange af de gonokokker, som er de bakterier, der forårsager gonoré, er resistente, og vi derfor har sværere ved at behandle dem.

Læger advarer danske rejsende: Pas nu på denne sygdom

For mindre end et årti siden var gonoré stort set udryddet i Danmark, men i de seneste år har sygdommen altså haft et tilbagetog i rasende tempo.

Overlæge Thomas Benfield kan ikke pege på en entydig forklaring på, hvorfor antallet af gonorétilfælde er steget så markant, men han påpeger, at der også sker en stigning i andre kønssygdomme.

Annonce:

- Det kan skyldes en kulturændring, at folk ikke bruger kondomer i samme grad som tidligere, måske fordi der ikke længere er den samme frygt for hiv og aids, som vi så i firserne og halvfemserne.

Fanget med bukserne nede på flytoilettet: Kvinde gav fremmed mand et blowjob

Så farlig er gonoré
Gonoré smitter først og fremmest gennem seksuel kontakt, og på Netdoktor lyder advarslen, at især personer med skiftende partnere samt personer, der drager på sex-rejser til Thailand, er i særlig risiko for at stifte bekendstskab med gonoré.

Hos mænd kan gonoré blandt andet give udflåd og svie ved vandladning, mens sygdommen for kvinder ligeledes kan give smerter og udflåd, men også kan medføre ødelagte æggeledere. For begge køn kan gonoré i værste fald give blodforgiftning og ledbetændelse.

Ifølge Thomas Benfield er hans erfaring, at kønssygdommen optræder lige meget hos begge køn, men at det særligt er danskere i aldersgruppen fra 25 til 40 år, der får den kedelige souvenir med sig hjem.

Han opfordrer derfor alle rejsende, der har planer om mere end flirteri på ferien, til at tage en pakke kondomer eller to med i kufferten inden afrejse.

Hed strandsex fanget på video: Thailandsk politi på jagt efter kåde turister

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

... Se billederne

Annonce:
Er det et tricktyveri, hr Wammen?
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: