Debat: Kan en kvinde rejse uden en mand?

Kvinder bliver lige nu kritiseret for at rejse alene, efter at to unge piger blev fundet myrdet under en ferie til Equador – kritikken bliver bekæmpet med et hashtag, som er gået viralt

Kvinder kræver deres ret til at rejse alene. (Foto: Flickr/Francois Bazoge)
Kvinder kræver deres ret til at rejse alene. (Foto: Flickr/Francois Bazoge)

Et stærkt budskab går lige nu viralt gennem det spanske hashtag #Viajosola på flere sociale medier. Hashtagget, som betyder 'jeg rejser alene', kommer i kølvandet på en tragisk begivenhed, hvor to piger ved navn Marina Megegazzo og Maria Jose Coni på henholdsvis 21 og 22 år blev fundet myrdet på en strand i Equador.

De to unge piger var på ferie sammen, og beviser peger på, at de var blevet udsat for både tyveri og ekstrem vold, skriver britiske Daily Mail.

Efter fundet af de to piger begyndte flere personer på de sociale medier at spørge ind til, hvorfor de overhovedet rejste alene med henvisning til, at kvinder ikke bør rejse på egen hånd.

Det affødte en storm af vrede fra andre brugere, som gennem hashtagget #Viajosola forsvarer kvinders ret til at rejse uden mandligt selskab.   

Se også: 58.000 toiletter skal lokke flere turister til Kina

Hvorfor rejser kvinder alene?
Hashtag-bevægelsen markerer sig både via Twitter, Facebook og Instagram, hvor hashtagget akkompagneres af billeder af kvinder, der rejser solo.

– En kvinde skal have retten til at føle sig sikker, når hun rejser alene #viajosola, skriver en kvinde med brugernavnet MerelyJenson. 

Her ses en kvinde med brugernavnet leahlamochilera bruge hashtags som #solofemaletravel, #wegosolo og #viajosolo.

Se også: Forhadt lavprisselskab lancerer luksus-fly  

Også det mandlige køn kom på banen i form af den studerende Guadalupe Acosta, som i et Facebook-opslag, der er blevet delt mere end 731.000 gange, fremhævede de spørgsmål, som mange brugere i bagklogskabens lys bebrejder de to kvindelige ofre for ikke at have haft in mente på deres rejse.

Der var tale om spørgsmål som:

– Hvad havde de på? Hvorfor rejser kvinder alene? Hvorfor var de overhovedet alene?

Acosta valgte som modreaktion at skrive fra de to dræbte kvinders perspektiv.

– I dag blev jeg dræbt. Men værre end døden er ydmygelsen, som fulgte efter, skrev den studerende.

Bebrejd ikke kvinder, bebrejd kriminelle
En kvindelig rejsende ved navn Kristina Poljak opfordrer andre kvinder til ikke at lade sig kyse af den negative storm af spørgsmål fra andre brugere.

– To pigers uskyldige død ser ud til at bebrejde alle os, som er modige nok til også at rejse, men som har været heldige nok til ikke at have passeret vold og problemer. Jeg er ked af, at de to unge piger blev dræbt, vi bør alle være mere forsigtige, men vi skal aldrig opgive at gøre de ting, vi vil, skriver hun på Instagram.

En anden bruger med navnet elinatervo rammer sit budskab ind med disse stærke ord:

– #Viajosola. Jeg er kvinde, og jeg rejser alene. #Frihed er at rejse rundt i verden. Bebrejd ikke kvinder, bebrejd kriminelle!, skriver brugeren.

Se også: Kvinde vandrede 16.000 km: Jeg måtte forklæde mig som en mand  

44 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere