Den virkelige årsag bag din solskoldning

Tumpede fejl og negligering af fakta, som du allerede kender, er sikkert den største årsag til, at du igen og igen bliver solskoldet

Benægtelse af fakta du allerede kender er vejen til din næste solskoldning (Foto: Flickr/Maegan Tintari)
Benægtelse af fakta du allerede kender er vejen til din næste solskoldning (Foto: Flickr/Maegan Tintari)

Sommeren er over os – det er tid til at skifte lange bukser og store sweatre ud med badetøj, flip-flops, shorts og t-shirts. Og komme ud og suge solens varme stråler til sig, inden den igen bliver for stædig til at gide skinne over Danmark. 

Det er alt sammen herligt. Men for en god portion danskere betyder den første sommersol også brændende, kløende, sviende, smertende rød hud – årets første solskoldning. Og det er helt igennem din egen fejl.

(Foto: Flickr/Mathias Gawlista) Ferie Mand død i bungy-jump ulykke i Phuket

For selv om det samme sker så godt som hvert år for denne gruppe danskere med tendens til vinterbleghed, holder de (vi) sig ikke tilbage. Når solen melder sin ankomst, ryger kludene, du gemmer din viden om solens skadende effekt væk, og den endnu knap så modstandsdygtige vinterhud blottes. 

Hvad er solskoldning?
Kort fortalt er solskoldning kroppens forsvarsmekanisme, når huden udsættes for solens stråling i en grad, som den ikke kan følge med til at beskytte sig imod. Fysiologisk opstår der en betændelseslignende reaktion i huden, hvor blodkarerne udvides, hvilket giver det røde look, og der sættes ind mod den negative cellepåvirkning, hvilket er årsagen til hævelsen, kløen og svien.

Er mændene under tøflen, eller er de bare tilfredse med, hvor de er? (Foto: Flickr/Peter Zuco) Ferie Her bestemmer kun 8 procent af mændene

Det er forskelligt fra person til person, hvor meget stråling huden kan holde til. På bundlinjen handler det om, hvor meget pigment (melanin) man har i huden, og pigment er – sammenlignet med  huden i mange andre lande – ofte lidt en mangelvare i danskeres hud.

Det er solens UV-stråler, som kommer i typerne uva, uvb og uvc, der kan skade huden. I lang tid var man af den opfattelse, at det primært var uvb-strålerne, der var skadelig for vores hud, men forskning har nu fundet, at også uva-stråler er skadelige for huden.

(Foto: Sea Girt Lifeguards Twitter/@SGLifeguards) Ferie Tåge-tsunami skræmmer i New Jersey

I forhold til uvc-stråler kan vi takke ozonlaget for hjælpen. Det sørger nemlig for, at uvc-strålerne, som er de farligste af de tre, ikke når jordens overflade og vores hud. Men det betyder så også, at man skal passe ekstra meget på, hvis man rejsen steder hen, hvor ozonlaget er tyndt eller hullet – som det f.eks. er på Antarktis.

Vejen mod brun hud
Måske burde man bare holde sig helt væk fra solen – det er jo ikke fordi, man ligefrem drømmer om solskoldning. Men her kommer solens positive aspekter, så ind i billedet. F.eks. at solen er kroppens vigtigste kilde til nødvendig D-vitamin.

Samtidig er solens stråler også vejen til en eftertragtet brun sommerkulør, og det er oftest derfor, at man år efter år lægger sig til stegning i solen. Og det IGEN går galt.

Byt den mindre danske bil ud med en stor tysk af slagsen og få mere plads og spar penge. (Foto: Jens Astrup) Ferie Spar penge: Lej kør-selv bilen i Tyskland

Hvis du nu tænker 'det går ikke galt for mig', så tænk om. Alle kan blive solskoldede, det handler i sidste ende om, at blive i solen længe nok – på et eller andet tidspunkt må selv den mest standhaftig hud se sig slået.

Pas derfor på dig selv, nu hvor solen er her, og følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger (som står lige her under).

3 kommentarer
Vis kommentarer