Annonce:
Annonce:

Denne by brænder på 53. år

Ingen ved hvorfor branden startede i den lille mineby Centralia i Pennsylvania – men nu har den brændt uafbrudt i 53 år

Der står røg op af asfalten i Centralia, fordi der er brand under jorden. (Foto: Flickr/Peter & Laila)
Der står røg op af asfalten i Centralia, fordi der er brand under jorden. (Foto: Flickr/Peter & Laila)
Annonce:
Følg Ferie

En lille by, Centralia i Pennsylvania, USA, har været i brand uafbrudt de seneste 53 år. Ingen ved helt præcist, hvordan branden startede, men der findes dog en forklaring på, hvorfor den stadig er igang.

Centralia er placeret på toppen af nogle af verdens største kulaflejringer, og det er kullet i undergrunden, der nu har brændt uafbrudt i mere end 50 år.

Godt tip: Så meget kan jyderne spare på efterårsferien

I 1800-tallet og op til midten af 1900-tallet udvandt man kul fra undergrunden og hentede det op fra de mange miner i området. Det var en vigtig indtægtskilde for den lille by, som i en lang periode levede af minedriften.

Annonce:

Blev antændt i 1962
I midten af 1900-tallet stoppede udvindingen dog, og de mange miner blev efterladt tomme. Ingen ved, hvad der startede brænden, men man formoder, at brændende affald fra en nærliggende mark engang i 1962 antændte noget kul ved en gammel indgang til de underliggende miner.

Piloter kom op at slås før take-off

Ilden spredte sig derefter gennem minerne og blev ledt dybere og dybere ned, næsten så langt som ned i 100 meters dybde, og siden har det altså brændt i en endeløs cirkel.

Da kul brænder langsomt og kontinuerligt, vil det tage lang tid for branden at brænde ud. Vel at mærke så længe, der er nok varme, kul og oxygen til stede.

Ventes at brænde i yderligere 250 år
Centralias brand dækker 15 kvadratkilometer og spreder sig næsten 23 meter om året, og man vurderer, at ilden kan brænde de næste 250 år.

Kun i Texas: Nu er det ok at glemme pistol i håndbagagen

Indbyggerne i byen har gennem tiden forsøgt at slukke branden. De borede bl.a. huller i minerne og forsøgte at slå branden ned med vådt sand, men uden held, og i 1980'erne opgav man slukningsforsøgene.

Annonce:

I 1992 blev byen erklæret uegnet til beboelse af myndighederne, og de fleste indbyggere forlod den. Det betyder, at der i dag ikke bor mere en ti-12 mennesker i byen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: