Derfor prutter vi mere i luften

Vi fiser langt mere i et fly, end på landjorden. Her er hemmeligheden bag det store gasudslip i flykabinen

Er du også fuld af fis, når du flyver? Foto: Colourbox
Er du også fuld af fis, når du flyver? Foto: Colourbox

Sikkerhedsbæltet er spændt, og flyet sætter af fra landingsbanen. Men lige så snart I kommer op i de højere luftlag, er der en anden luft, der trænger sig på. En prut! Den er ikke til at stoppe, og der er ingen steder at flygte hen. Du har intet andet valg end at lade den fare.

Men bare rolig. Alle de andre sidder også og småfiser. Et studie fra Københavns Universitet viser nemlig, at vi prutter mere, når vi kommer op i luften. Når flyet bevæger sig op igennem luftlagene, falder trykket i kabinen, og det får ganske enkelt gassen i vores tarme til at udvide sig.   

Det skriver news.com.au, som har samlet eksperternes svar på en række fysiske flyve-mysterier. 

Dokumenterne fandt journalisten i sædelommen foran sig. Arkivfoto: Colourbox Ferie Kæmpe koks: Journalist finder top-hemmelige dokumenter på fly

Du prutter, hvad du spiser
Hvis du gerne vil mindske risikoen for et større gasudslip i flysædet, kan du gøre som flypersonalet og undgå at spise for store måltider, inden du skal en tur op i luften. Det fortæller Steven Reed fra den australske forening for kabinepersonale til news.com.au.

- Det allervigtigste er at undgå fødevarer, som giver luft i maven, at få nok væske og at holde dig aktiv, så mavegasserne ikke sætter sig, siger han. 

Bønner og kål er notorisk kendt for at fremkalde prutter, men du gør også klogt i at undgå tyggegummi, sodavand, æbler, pærer og rødt kød, skriver livsstil.tv2.dk

Kunne du godt tænke dig at skrue ned for den fæle lugt, skal du bare spise bananer, kartofler, asparges og artiskok - de nedbringer nemlig mængden af svovlbrinte i tarmen, hvilket er det, der giver den velkendte stank af rådne æg. Det viser et australsk studie ifølge newscientist.com.

Der er størst sandsynlighed for, at flyet styrter under take-off eller landing, viser Boeings undersøgelse. Foto: Arkiv Ferie Flyproducent afslører: På dette tidspunkt er der størst risiko for flystyrt

Suger smagen ud af maden
Udover prutteriet, påvirker luften i et fly også vores krop på andre måder. Hvis du nogensinde har brokket dig over, at flymad altid smager af ingenting, er det i virkeligheden ikke nødvendigvis på grund af halvdårlige kokke eller opvarmningen i mikroovn. I virkeligheden er det den tørre luft i kabinens skyld.

Den får nemlig slimen i vores næse til at fordampe og hinderne til at hæve op, så vores smagssans bliver sat ud af spil. Det kan nedsætte vores opfattelse af salte og søde smage med op til 30 pct., viser et studie fra Lufthansa, skriver news.com.au.

Og luften roder ifølge mediet også med vores hjerne. Lufttrykket i et fly svarer til at være omkring to kilometer over havniveau, så dit blod optager omkring fire pct. mindre ilt end normalt. Det er derfor, du kan opleve at blive døsig, få hovedpine og at hjernen ikke kører i helt samme omdrejninger som normalt. 

En flyvetur forvandler os altså til en slags storhørmende, smagsløse zombier. Heldigvis forsvinder effekten af de høje luftlag dog lige så snart, vi rammer landjorden igen.

27 kommentarer
Vis kommentarer