Derfor skal billeder af dit boardingpas ikke på Facebook

Det kan ende galt, når du siger virtuelt farvel på nettet, inden du skal ud og rejse

Sådan ser et typisk virtuelt farvel ud på Facebook eller Instagram – men pas på, internetkriminelle kan misbruge dine oplysninger. (Foto: Flickr/Matt_Weibo)
Sådan ser et typisk virtuelt farvel ud på Facebook eller Instagram – men pas på, internetkriminelle kan misbruge dine oplysninger. (Foto: Flickr/Matt_Weibo)

Kufferten er pakket, passet er i jakkens inderlomme, og hverdagen lagt bag dig – ferien venter forude og det sidste, der skal klares i lufthavnen, er det obligatoriske farvelfoto af boardingpasset til de sociale medier. 

Men pas på – for sådanne billeder er 'guf' for internetkriminelle. De ganske uskyldige oplysninger, som navn, oprindelsesland, destination og stregkoden på boardingkortet kan nemlig tydes af internet-tyve, som ganske nemt kan få flere oplysninger om dig ud af det ellers uskyldige billede.

Udland - 9. okt. 2015 - kl. 11:17 Nu igen: Her knækker gangbro under turister

Sådan kan oplysningerne bruges
Brian Krebs, en teknologi-sikkerheds ekspert, der på sin egen blog, 'Krebs on Security', vejleder og hjælper internetbrugere i sikker adfærd på nettet, har netop advaret om det klassiske farvel-post på de sociale medier.

– Todimensionelle stregkoder og QR-koder kan indeholde meget information og koderne, der er printet på et boardingpas, kan give mulighed for, at andre kan indhente mere information om dig, dine fremtidige rejseplaner og din medlemskonto hos flyselskabet, skriver han på sin blog.

Se også: Se om du er på listen over de mest irriterende hotelgæster

Oplysningerne kan sammen med dit navn, din emailadresse eller dit telefonnummer give internetkriminelle mulighed for at ændre dine flybilletter eller helt slette dine flybookninger. Derfor er det en god ide at indstille sine konti på sociale medier, så du kun deler opdateringer med dit eget netværk.

Se også: Ferie-mareridt for venindepar: Én dræbt af giftig gople

Smid ikke dit boardingpas ud
Det gælder ifølge sikkerhedseksperten også om at være påpasselig, når man smider brugte boardingpas ud. En tyv, der opsamler en papirversion af boardingpasset, kan nemlig taste oplysningerne ind på en hjemmeside og på den få fat i de personlige oplysninger.

– Næste gang du overvejer at smide et brugt boardingpas med en stregkode ud, så smid det i en makuleringsmaskine i stedet, skriver Brian Krebs.

43 kommentarer
Vis kommentarer