Efterårsferiens boligbytte kan resultere i en hilsen fra Skat

Boligbytte er både nemt og hurtigt, men mange overser, at bytteriet også kan have en skattemæssig konsekvens

Har du overdraget husnøglen til fremmede i ferien? Så husk lige skattereglerne. (Foto: Flickr/jakeliefer)
Har du overdraget husnøglen til fremmede i ferien? Så husk lige skattereglerne. (Foto: Flickr/jakeliefer)

Det bliver nemmere og nemmere at få fingrene i billige ferier. Dealsites slås om de bedste tilbud, private lejer værelser ud og flere husejere og -lejere tilbyder boligbytte.

Sidstnævnte, at bytte bolig, er de seneste år blevet stadig mere populær blandt danskere. Ferieformen er nem og hurtig, og det gør den også attraktivt.

Se også: Til USA for under 500 kr.? Her er hagerne ved Norwegians plan  

Kan koste i skat
Flere glemmer dog, at bytteriet også kan have en skattemæssig konsekvens.

– Hver gang man opnår en økonomisk fordel, som man jo gør, når man bytter bolig, skal man som udgangspunkt betale skat af værdien. Ved boligbytte svarer det skattepligtige beløb til, hvad man skulle have betalt i leje for den bolig, man får stillet til rådighed i stedet for sin egen. Det gælder, uanset om bytteboligen er i Danmark eller i udlandet, siger skatteekspert i Deloitte Richardt Tabori Kraft.

Se også: Her er de ting du godt må tage på hotellet  

Du skal dog ikke bekymre dig, hvis du kun bytter bolig et par dage om året – i hvert fald ikke, hvis den bolig, du bytter dig til, er forholdsvis normal og ikke verdens dyreste slot. Der er nemlig en årlig beløbsgrænse, som skal overtiges, før beskatning bliver en realitet. Det betyder, at mange boligbyttere alligevel slipper for at skulle betale skat.

– For ejere gælder der et årligt skattefrit bundfradrag på 1,33 pct. af ejendomsværdien, som dog altid er mindst 24.000 kr. pr. år. Bytter man bolig i en enkelt ferie om året, falder man typisk under den grænse, men gør man det flere gange eller i en længere periode, kommer man måske til at betale skat, siger Richardt Tabori Kraft.

Eftersferien er over os, og det er lig med hygge. (Foto: AP) Ferie - 12. okt. 2015 - kl. 16:28 28 ting du kan lave i efterårsferien  

Når man skal finde ud af, om ens fordel overstiger bundfradraget, skal man anslå, hvad det ville koste at leje bytteboligen i det pågældende land.

– Da der jo er tale om en fiktiv leje, afhænger vurderingen af et skøn. Her må man konsultere forskellige hjemmesider eller udlejningsfirmaer, siger Richardt Tabori Kraft.

Lejeboliger
Bor du til leje, kan du ligesom ejere også bytte din bolig. I sådanne tilfælde skal du først tjekke din lejekontrakt for at se, om du overhovedet må lade andre personer bo i din bolig. For lejere gælder også et bundfradrag. Det svarer til to tredjedele af den samlede årlige husleje inklusive aconto varme og eventuel boligstøtte.

27 kommentarer
Vis kommentarer