Efterladte raser: Koncentrationslejr bliver til luksusresort

Tilbage under Anden Verdenskrig var fortet på den lille montenegrinske ø Mamula en blodig koncentrationslejr, men nu har regeringen i Montenegro sagt god for, at man bygger et imponerende luksusresort på øen

Et luftfoto af ferieøen, som arkitekterne fra Salt & Water forestiller sig ferieparadiset, når det står færdigt.  (Foto: PR)
Et luftfoto af ferieøen, som arkitekterne fra Salt & Water forestiller sig ferieparadiset, når det står færdigt. (Foto: PR)

Der kan ske meget i løbet af 60-70 år. Det vil øen Mamula i Montenegro nær grænsen til Kroatien i fremtiden være et bevis på.

Øen vil nemlig snart være uigenkendelig for dem, der har levet længe nok til at høre om eller opleve de rædsler, der foregik på den under Benito Mussolinis styre i Anden Verdenskrig.

Se også: Her er det eneste vi ikke tager på ferie uden

Dengang blev et fort fra 1853, som dækker 80 procent af øens samlede areal, nemlig brugt til at huse krigsfanger, jøder og andre mennesker, man ikke brød sig om.

Sådan ser øen ud i dag, men det varer længe før feriegæster i spandevis vil kæmpe om de bedste liggestole nær vandkanten – de fleste af dem formentlig helt uvidende om stedets grusomme historie. (Foto: Atraktor Studio/Flickr)
Sådan ser øen ud i dag, men det varer længe før feriegæster i spandevis vil kæmpe om de bedste liggestole nær vandkanten – de fleste af dem formentlig helt uvidende om stedets grusomme historie. (Foto: Atraktor Studio/Flickr)
 

Koncentrationslejren har gennem tiden huset omkring 2000 mennesker, og man mener, at cirka 100 personer har mistet livet som følge af livet i lejren på øen.

Men nu har regeringen i Montenegro godkendt, at den schweizisk-egyptiske investor Orascom bygger et ferieparadis på den ellers tidligere så frygtet ø. Det skriver den engelske avis The Telegraph.

Se også: Forlænget weekend – på SKI

Ramaskrig blandt efterladte
Byggeriet vækker vrede hos familierne til dem, der blev holdt fanget, tortureret og endda dræbt på fortet.

– Øen og fortets historie må være centralt for fornyelsen. Et luksusresort er ikke en passende løsning, siger Olivera Doklestic til avisen Balkan Insight.

Hendes bedstefar, far og onkel blev alle holdt fanget på øen, men de overlevede heldigvis alle sammen og kan nu fortælle om deres oplevelser.

Se også: Par fanget af kannibaler: Bundet og tævet

Også FNs tidligere egyptiske generalsekretær, Boutros Boutros-Ghali, har skrevet et protestbrev til det montenegrinske parlament, hvor han tager afstand fra beslutningen om at bygge et resort oven på rædslernes ø.

Regeringen i Montenegro anslår, at planerne om at bygge et resort på øen vil skabe 200 jobs og indbringe omkring 56 millioner kroner i løbet af de næste 15 år.

Derfor fastholder de deres beslutning, men understreger, at man vil tage hensyn til stedets historie ved at opføre et museum eller et mindesmærke.

37 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere