Ekspedition til verdens dybeste punkt vil have turister med

Nu kan du rejse ned i Challengerdybet med ny ekspedition

I maj 2019 dykkede rigmanden Victor Vescovos ned i Challengerdybet. Nu kan tre turister også besøge verdens dybeste sted. Se optagelserne her. Video: Discovery/Handout

Flere tusinde mennesker har besteget Jordens højeste punkt, mens meget få har besøgt Jordens dybeste punkt.

Challengerdybet, som ligger øst for Filippinerne i Marianergraven, er næsten 11.000 meter dyb og dermed det dybeste, kendte punkt i verdenshavene.

Det er første gang i verdenshistorien, at turister bliver inviteret med ned i dybet.

Så tæt kan man komme på vilddyrene. Foto: Lympne Hotel & Reserve/ CATERS/Ritzau Scanpix Ferie Vildt hotel: Her kan du sove med løver og tigre

Først-til-mølle får en plads
Det er rejseselskabet EYOS Expeditions og det private dykkerfirma Caladan Oceanic, som tilbyder helt almindelige mennesker en plads på deres ekspedition til bunden af Marianergraven i det vestlige Stillehav.

EYOS fortæller til CNN, at der er plads til tre mennesker på turen, så hvis man vil med, skal man være hurtig. Pladserne fordeles efter først-til-mølle-princippet.

Rejseselskabet vil ikke ud med, hvad rejsen koster. Men CNN anslår, at prisen mindst vil være 100.000 dollars (670.825 kroner).

En dykker er her foreviget inde i cockpittet på den nedsunkne Boing 747 i dykkerparken Dive Bahrain. Foto: Dive Bahrain Ferie Dyk ned i en sunket jumbojet

14 timers dyk
De tre rejsende vil bruge omkring otte dage sammen med ekspeditionen, som hedder Ring of Fire Expedition. Hvert dyk med ubåden vil tage 14 timer. Ifølge CNN tager det fire timer at komme ned på havets bund i Challengerdybet.

Når de rejsende så er nede, vil de bruge tid på at udforske stedet.

- Dette er den mest eksklusive destination på jorden. Lige nu er der kun tre bemandede ekspeditioner, som er nået til bunden af Challengerdybet. Flere mennesker har været på Månen end til bunden af havet, siger Rob McCallum, stifter af EYOS Expedition.

En amerikansk far fik sig noget af chok, da han var i færd med at tage dronebilleder af sine børn, som badede på en strand. Arkivfoto: Shutterstock Ferie Far tog dronebilleder: Opdagede haj på vej mod børnene

Tryktestet til 14.000 meter
Turen starter på øen Guam i juni 2020, hvor skibet DSSV Pressure Drop vil lægge fra kaj i Agat. Herfra tager det en dag at sejle til Marianergraven.

Ekspeditionen vil bruge Caladan Oceanics ubåd, Limiting Factor, som er blevet tryktestet til 14.000 meter. Ubåden har allerede dykket fem gange til bunden af Marianergraven.

- De ombordværende i ubåden er fuldstændig beskyttet af en 90 mm tyk titaniumsfære og de vil ikke opleve nogen trykforandringer eller psykologisk stress, skriver EYOS i en pressemeddelelse.

Dette betyder, at det ikke er nødvendigt at træne inden ekspeditionen, men deltagerne vil dog modtage en omfattende orientering ombord.

Verdens største koralrev er massivt udfordret af stigende temperaturer i verdenshavene. Foto: Tourism Queensland/Ritzau Scanpix Ferie 'Kollaps' ved dykkerparadis: - Døde koraller laver ikke babyer