Eksperter frygter Zika-virus i Europa: Sådan undgår du smitte

Svenske forskere mener, at der er risiko for, at Zika-virussen rammer Europa i løbet af sommeren

Zikavirus forårsager blandt andet, at børn bliver født med deforme hoveder. Foto: AP
Zikavirus forårsager blandt andet, at børn bliver født med deforme hoveder. Foto: AP

Kan den frygtede Zika-virus sprede sig til Europa?

Ifølge svenske forskere, så er der en sandsynlighed for, at virusen kan gøre rejsen utryg for de danske feriegæster i Sydeuropa her til sommer.

Det fortæller de til det svenske medie Expressen.

- I nogle dele af Europa har vi set sygdomme som dengue-feber spredes af samme type myg. Forhåbentlig sætter man ind nu, så risikoen er mindre. Den største risiko er er de lokale udbrud, siger forskeren Joacim Rocklöv fra forskergruppen på Umeå Universitet.

Størst risiko fra juni til august
De kom frem til, at risikoen for at blive smittet er størst i juni til august, når der er flest flyrejsende, som kan sprede virussen.

De mest udsatte områder skulle, ifølge forskergruppen, være populære feriemål som kystområder ved Middelhavet i Spanien, Frankrig, Italien, Albanien og dele af det græske fastland samt ved Sortehavets kyst i Bulgarien.

De danske institutter er dog mindre bekymret.

- Der er kun en lille teoretisk mulighed for, at Zikavirussen kan sprede sig i Sydeuropa. For det første stikker tigermyggen ikke så mange mennesker om dagen og er desuden kun aktiv om sommeren. For det andet kan virussen kun spredes via mennesker, fordi der ikke eksempelvis er aber i Sydeuropa, siger Anders Fomsgaard, professor i Virologi og overlæge ved Statens Serum Institut, og fortsætter:

- For det tredje er sygdomsperioden så kort, at den nærmest ikke kan nå at sprede sig, efter man kommer hjem fra sin rejse. Og for det fjerde bliver der holdt skarpt øje med sygdommen fra Europæisk side. Så selvom en enkel dansker eller spanier vender hjem med virussen, så er der en meget lille risiko for, at den spredes.

Symptomerne på Zikavirus:

• Udslæt (ikke kraftigt)

• Røde øjne

• Muskelsmerter

• Ledsmerter

Stadig stor fare
Han understreger dog, at det er vigtigt, at gravide helt afholder sig fra ikke-nødvendige rejser i områder med Zikavirus – ihvertfald hvis man ønsker sig et sundt og raskt barn.

Selvom faren ikke nødvendigvis er stor i Europa, så er der stadig stor risiko forbundet med at rejse i Syd- og Mellemamerika.

Er man nødsaget til at rejse i udbrudsområderne, skal man være opmærksom – og det gælder ikke kun gravide.

- Zikavirus er ikke en kronisk infektion, og den er ofte ude af kroppen igen efter en uges tid. Men ønsker man at blive gravid, skal man for en sikkerheds skyld vente 28 dage med at forsøge, efter man er vendt hjem, fortæller Anders Fomsgaard.

Også mænd bør tage visse forholdsregler.

- Hvis en mand bliver smittet, kan han udskille virus i sæden i længere tid. Man ved endnu ikke præcis hvor lang tid, men vi regner med det er en til tre måneder. Derfor anbefaler vi, at mænd, der har rejst i områder med Zikavirus, bruger kondom i resten af sin kones eller kærestes graviditet, forklarer Anders Fomsgaard.

Og hvis du ønsker at gøre din samlever gravid, skal du vente cirka et til to måneder efter hjemkomsten med at stoppe med brugen af kondom - symptomer eller ej

Sådan undgår du at blive smittet

Der findes ingen vaccine mod Zikavirus, og det kan ikke betale sig at behandle sygdommen, fordi den er så kortvarig. Derfor er beskyttelse mod myggestik den vigtigste forebyggelse, siger Anders Fomsgaard.

Han anbefaler:

• At man vælger trøjer og bukser med ærmer og ben samt bruger sokker.

• At man bruger myggebalsam, sover under myggenet og søger for at holde de rum, man opholder sig i, fri for myg ved f.eks. at have net for vinduerne og anvende aircondition.

• At man også bruger myggebalsam i dagtimerne, da gulfebermyg (som bærer Zikavirussen) også er aktive om dagen. De er dog mest aktive ved skumring, så her skal man være ekstra opmærksom.

Man kan vælge at blive undersøgt for Zikavirus med en blodprøve.

Hvis man har udslæt og to af de øvrige symptomer - og desuden har opholdt sig i et område, hvor der på det givne tidspunkt var smittefare - så bør man, ifølge Anders Fomsgaard, få taget en blodprøve.

Eventuelle antistoffer i blodet vil afsløre, om man har været smittet. 

24 kommentarer
Vis kommentarer