Er det rimeligt?: Så meget tjener Ryanair på sædereservering

Lavprisflyselskabet har tjent stort på, at deres passagerer betaler for at få tildelt et specifikt sæde på flyet

Passagerer er nødsaget til at betale for sæder, hvis de vil være sikre på at sidde ved siden af hinanden på et Ryanair-fly. Foto: AP
Passagerer er nødsaget til at betale for sæder, hvis de vil være sikre på at sidde ved siden af hinanden på et Ryanair-fly. Foto: AP

I de seneste mange måneder har Ryanair været kritiseret af deres kunder for bevidst at tildele rejseledsagere, der ikke har betalt ekstra for at reservere sæder, sidderpladser langt væk fra hinanden, selvom flybilletterne er booket gennem den samme bestilling.

Selskabet har flere gange afvist, at de har ændret praksis, når det handler om uddelingen af siddepladser på flyet og henviser i stedet til, at årsagen til den stigende utilfredshed over sædeinddelingen er kommet, fordi flyselskabet har fået flere passagerer og dermed færre sæder at rykke rundt på.

Ryanair under mistanke: Snyder de med sædetildelingen?

Men nu viser det sig, at den udskældte sædeinddeling bestemt ikke har skadet flyselskabet, som har tjent minimum 15 millioner pund – omtrent 120 millioner danske kroner – ekstra i år på, at folk betaler for at reservere specifikke sæder på flyet.

Det skriver The Telegraph, som har snakket med Ryanairs marketingdirektør, Kenny Jacobs:

- Det er blevet mere roligt, og det fungerer godt. Vi har set omkring ti procent flere (passagerer, der betaler for specifikke sæder, red.). Hvis vi går tilbage og kigger på starten af året, lå tallet på 40 procent af vores passagerer, men nu er det omkring halvdelen af dem, siger Kenny Jacobs og fortsætter:

- Folk har sagt, at det plejede at være 0 procent (der betaler for sæder, red.), og at det nu pludselig er alle, der reserverer, men tallet lå altså allerede på 40 procent, og nu begynder flere og flere af vores kunder altså at vælge sæder.

Flyselskab siger stop: Slut med rullekufferter og rygsække på flyet

Ryanair har fløjet omtrent 73.870.000 i løbet af januar til juli i år, og hvis antallet af passagerer, der betaler for et reserveret sæde er steget med ti procent - fra 40 procent til 50 procent -, betyder det, at mere end 7,4 millioner flere passagerer har betalt for et specifikt flysæde, hvilket koster minimum to pund.

Det giver altså lavprisflyselskabet en ekstra indtjening på mindst 15 millioner pund, men da prisen for sæderne stiger i takt med, hvor lang tid der er til rejsen samt hvor i flyet, man vil sidde, kan beløbet altså vise sig at være meget højere.

Ryanair-topchef raser over kunder: Stop med at brokke jer!