Er fyrværkeri farligt for flyene?

Kan de farvestrålende nytårsraketter udgøre en fare for flyene?

Har du nogensinde undret dig over, om fyrværkeri kan være farligt for flyene? Foto: Mélanie/Flickr og Harold Neal/Flickr
Har du nogensinde undret dig over, om fyrværkeri kan være farligt for flyene? Foto: Mélanie/Flickr og Harold Neal/Flickr
Følg Ferie

Nytårsnat fyldes himlen med farvestrålende festfyrværkeri, der ser flot og fascinerende ud. Men har du nogen sinde undret dig over, om nytårsraketterne kan være til fare for flytrafikken?

Ekstra Bladet har sat sig for at få opklaret netop dét spørgsmål, inden nytåret står for døren.

- Det er ikke et problem for os, og vi har aldrig i vores 91 års levetid haft episoder, der involverede fly og fyrværkeri, fortæller Kasper Hyllested, der er pressechef i Københavns Lufthavn til Ekstra Bladet.

Han understreger dog, at der findes en generel regel om, at man ikke må udsætte flytrafik for risici.

- Så man skal ikke bare stille sig op og fyre fyrværkeri af ind over flyene. Det vil jeg kraftigt advare i mod, siger Kasper Hyllested.

Nytårsraketter er peanuts
Helt præcist hvilke risici, der eventuelt kan være tale om, kan pressechefen ikke sige noget om.

Og Hans Christian Stigaard, der er ekspert i luftfartssikkerhed og tidligere trafikchef i Københavns Lufthavn, mener heller ikke, at flyene er i ekstra fare nytårsnat.

- Det er ikke det helt store problem. Almindelige nytårsraketter kommer kun op i en højde på 20-30 meter, og under en indflyvning er det først lige før, flyet rammer banen, at den kommer ned i den højde, siger han til Ekstra Bladet.

Selv nødraketter, der skydes betydeligt højere op og er større, kan kun forårsage begrænsede skader, og det skal ifølge Hans Christian Stigaard være gennemført uheldigt, hvis det sker.

- Det, jeg derimod kan være nervøs for, er, hvis nogen flyver med droner. De kan komme forholdsvist højt op, og hvis de kommer ind i en flymotor, så er det ikke særlig hensigtsmæssigt. Men en almindelig nytårsraket? Nej. Det er nok peanuts, siger Hans Christian Stigaard.

Minimalt med fly nytårsnat
Så der er altså ikke noget at være nervøs for, hvis du skal ud og flyve nytårsnat. Måske er fyrværkeriet tværtimod endnu flottere set fra oven?

Uanset hvad er der dog ifølge Kasper Hyllested skærpet patruljering omkring lufthavnen netop nytårsnat, selv om det er minimalt, hvor mange fly, der letter og lander lige dér på vippen til det nye år.

- Om natten er det som regel kun fragtfly og nogle charterfly, der letter og lander. Men ikke ved nytårstid og da slet ikke omkring nytår, oplyser Kasper Hyllested.

Desuden letter og lander de fleste fly i København over vand, hvilket minimerer risikoen yderligere for bragende, farverige forstyrrelser skudt af fra landjorden.

Nytårsferie: Her rejser danskerne hen

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind