Et af verdens syv vidundere ved at blive smadret

Det er med at komme afsted, hvis du vil nå at opleve Taj Mahal, for den ikoniske bygning er ved at blive ødelagt af forurening

Video: AP
Følg Ferie

Da stormogulen Shah Jahan i 1600-tallet fik titusindvis af arbejdere til at knokle i mere end et årti for at færdiggøre et af verdens mest imponerende bygninger, havde han nok ikke forventet, at området omkring bygningen flere hundrede år senere ville blive ødelagt af turister, der ikke kan finde ud af at rydde op efter sig selv.

Ikke desto mindre er det præcis, hvad der foregår ved det ikoniske mausoleum, Taj Mahal, nær Agra i det nordlige Indien.

Det skriver Reuters.

Det indiske mausoleum, som er anerkendt for at være et af verdens syv nye vidundere, har længe været i fare for at blive ødelagt. Både fordi Agra er verdens ottendemest forurenede by, men også fordi, at mange af de 50.000 gæster, der hver dag besøger Taj Mahal efterlader massevis af affald.

Det betyder, at hele området omkring Taj Mahal er fyldt med tomme plastikflasker, mademballage og plastikposer. Derudover er luftforeningen i området så høj, at den hvide marmor på den ikoniske bygning er blevet gullig og grøn, da insekter efterlader ekskrementer i den forurenede flod Yamuna, som Taj Mahal står på bredden af.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: Arkiv
Foto: Arkiv
 

Det er ikke første gang, at miljøaktivister og eksperter advarer de indiske myndigheder om forureningens konsekvenser på vidunderet, og flere kritikere anklager derfor de indiske myndigheder for ikke at gøre nok for at bevare bygningen.

- Hvis de indiske eksperter og miljøforkæmpere ikke kan gøre noget, bør de kontakte udenlandske eksperter, der kan komme hertil, og som højst sandsynligt er mere end klar til at hjælpe, lyder det fra advokat M.C. Mehta, der har kæmpet for at redde Taj Mahal fra forurening i de seneste tre årtier.

Ferieparadiser under pres: Her er fem overrendte turistdestinationer

Den har aldrig set så syg ud
Det anslås, at omtrent otte millioner turister årligt rejser til Indien for at se Taj Mahal, men forureningen er altså efter sigende så kritisk, at det snart kan være slut.

- Taj Mahal har aldrig set så træt og syg ud, som den gør nu, siger Brij Khandelwal, som er journalist og miljøaktivist i Agra, til Los Angeles Times.

Agri er dog ikke Indiens eneste forurenede by, da det vurderes, at landet har hele 14 af verdens 15 mest forurenede byer, og derfor ser udsigterne til Taj Mahals overlevelse altså ikke gode ud.

Den ikoniske bygning blev opført i perioden 1631-1647 af den indiske kejser Shan Jahan til minde om hans hustru Mumtaz Mahal.

For 11 år siden blev den officielt indlemmet som et af verdens syv nye vidundere. På listen figurerer derudover Colloseum, Den Kinesiske Mur, Kristus-statuen i Rio de Janeiro, ruinbyen Chichen Itza i Mexico, den præcolumbianske by Machu Picchu i Peru og det arkæologiske område Petra i Jordan.

Fulde og skæve turister i massevis: Så er festen slut i europæisk hovedstad!

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+