Europæisk land skifter navn

Det lyder som noget en numerolog har fundet på – se det nye navn her

Åbenbart kan lande også blive trætte af deres navne – i hvert fald har Tjekkiet nu planer om at skifte til et kortere og mere fængende navn. (Foto: Flickr/Rick Kimpel)
Åbenbart kan lande også blive trætte af deres navne – i hvert fald har Tjekkiet nu planer om at skifte til et kortere og mere fængende navn. (Foto: Flickr/Rick Kimpel)

Kendisser gør det på stribe, så snart livskriser, skilsmisser, jobfyringer og andre udfordringer banker på døren, så hvorfor kan et land ikke også gøre det? Skifte navn, altså.

Kan det virkelig passe, at alverdens rigdomme og evig lyksalighed kommer til dem, der har det helt rigtige navn? Ingen ved det, men nu er et europæisk land altså hoppet med på bølgen.

At få beskeden om, at ens barnebarn ligger for døden må være ganske forfærdelig – og heldigvis noget, der kun sker for de færreste bedsteforældre. (Billede: Flickr/Remus Pereni) Ferie Rørende gerning: Derfor standsede pilot fly

Det betyder, at du snart ikke længere kan booke en flybillet til Czech Republic. Fremover skal der derimod stå 'Czechia' på billetten.

Nemmere at få på ølflasken
Landet, der på dansk hedder Tjekkiet, skifter nemlig det officielle engelske Czech Republic ud med det mere fængende Czechia.

Om det er for at få mere lykke og rigdom melder historien ikke noget om. Men i hvert fald forestiller landets politikere sig, at Czechia vil være et nemmere navn at klistre på forskellige produkter – eksempelvis øl, der eksporteres i stor stil.

Navneforslaget skal vedtages af den tjekkiske præsident, regeringen og parlamentet og derefter skriver udenrigsministeriet til FN, hvor de oplyser at landet fremover officielt skifter navn.

Lande med nye navne
Tjekkiet er dog ikke firstmovers på navneskifte-fronten. Tidligere har andre lande også kastet sig ud i et navneskifte – med større eller mindre held.

En længerevarende navnekonflikt i Makedonien har præget landet i mange år. Landet er optaget i FN under navnet 'Former Yugoslav Republic of Macedonia', som ofte forkortes FYROM, da Grækenland har nægtet at anerkende navnet, Makedonien. 

Sådan ser der ud på Rhodos – men er du til aktiv ferie, 'Mamma mia'-stemning eller strandferie kan det være, at en af de andre græske øer er mere dig. (Foto: Spies) Ferie Byliv eller strand? Her er den rigtige ferieø til dig

Ofte har lande måttet ændre, opfinde eller genfinde deres officielle navne efter krige, koloniseringer og opdelinger. Eksempelvis skiftede Burma navn til Myanmar tilbage i 1989, ligesom Israel tidligere har heddet Palæstina.

Tjekkiets engelske navn stammer da også fra 1993, hvor landet blev selvstændigt efter opdelingen af det daværende Tjekkoslovakiet.

Det forventes, at landets nye navn tages i brug til sommerens OL i Brasilien. Måske de i ægte numerologi-stil håber, at der er flere medaljer i navnet, Czechia, end i det skrottede, Czech Republic.

Skal du på ferie, er der en række apps, du bør downloade inden afrejse – de kan nemlig spare dig for en god portion penge. (Foto: Pexels) Ferie 5 apps der gør ferien meget billigere

17 kommentarer
Vis kommentarer