Få en hjemløs til at vise dig London

Hjemløse og tidligere hjemløse viser turister en anden side af London, som guider hos Unseen Tours. Turene er så populære, at antallet af bookinger er fordoblet siden sidste år

Her er en af de hjemløse guider ved at vise en gruppe turister rundt. (Foto: PR)
Her er en af de hjemløse guider ved at vise en gruppe turister rundt. (Foto: PR)

I 2010 opstod Unseen Tours London, et bureau hvor hjemløse og tidligere hjemløse viser turister rundt i den engelske hovedstad, ud af et frivillig projekt, som dengang ugentligt tilbød vandringer rundt i Londons gader – med hjemløse som guides.

Se også: 91-årig sigtet for kokainsmugling

Konceptet er i dag det samme, turene er bare blevet lidt mere organiserede. Og det er en succes, skriver The Telegraph.

Det første år havde bureauet 400 bookinger – sidste år gik 3000 personer med en hjemløs eller tidligere hjemløs på opdagelse i Londons gader.

Viser en anden side af London
Ifølge Unseen Tours selv ligger successen i, at de har de bedste guides.

Henri, som tidligere var hjemløs, viser i dag rundt i London. (Foto: PR)
Henri, som tidligere var hjemløs, viser i dag rundt i London. (Foto: PR)
 

På hjemmesiden beskriver de deres guider som dem med mest 'street smart' – og tanken er altså, at erfaringen fra livet på gaden giver de hjemløse og tidligere hjemløse en viden om byen, som besøgende gerne vil betale for.

Se også: Dronningen havde ikke råd – nu koster slottet en slik

Cris, en af Unseen Tours guider, fortæller til The Telegraph:

– Folk skal først og fremmest have det sjovt, være underholdt og lære nye ting om London. Men samtidig håber jeg også, at de kommer til at se på hjemløse på en anden måde, og forstå hvordan byens forandringer påvirker folks liv.

De guidede ture sigter da også efter at give turister en oplevelse af London, som ikke er den, de selv finder, når de trisser rundt i byen.

God respons på Tripadvisor
Men samtidig er formålet netop også at give et indblik i livet som hjemløs. Det understreger medstifter af Unseen Tours, Faye Shields:

– Nogle gange er vi for hurtige til at dømme folk, der har levet på gaden. Hjemløshed er noget, der kan komme af mange forskellige årsager – sygdom eller skilsmisse for eksempel, siger hun og fortsætter:

– Vores forhåbning er, at turister ved at bruge tid med vores guider bliver inspireret til at genoverveje deres opfattelser af hjemløse.

Se også: Nu styrtdykker flypriserne

Det ønske er måske allerede ved at blive opfyldt – i hvert fald er opfattelse af de hjemløse byguider, og det arbejde de gør, god. På Tripadvisor får Unseen Tours således bedømmelsen 'Excellent' – den bedst mulige bedømmelse – i 186 af de samlede 197 anmeldelser.

1 kommentar
Vis kommentarer