Få svaret her: Derfor har fly stadig askebægre ombord

Det har været forbudt at ryge på fly i mange år, men derfor kan du stadig finde de små askebægre ombord, når du flyver

Det har været forbudt at ryge ombord på fly i mange år - alligevel skal fly have installeret askebægre. Foto: Privat
Det har været forbudt at ryge ombord på fly i mange år - alligevel skal fly have installeret askebægre. Foto: Privat
Følg Ferie

Er du født i halvfemserne, kan det virke helt forrykt, at man engang måtte ryge i flyet, når man i ti kilometers højde sad i et tillukket rør med en masse andre mennesker.

Men jo, det var engang tilladt at ryge ombord på fly – dengang det også var tilladt at ryge på alle restauranter, togstationer og barer.

Selv om det er en langt mere røgfri verden, vi lever i i dag, og selv om det har været forbudt at ryge på flyet siden slutningen af halvfemserne, så vil du stadig møde de små askebægre, når du har boardet.

Vild stigning: Antallet af aggressive flypassagerer er skyhøjt

Af en helt særlig grund
Og hvorfor så egentlig? Spørger du måske, når du eksempelvis ser det lille askebæger, der kan trækkes ud af døren ude på toilettet – mens der oven over er påklistret et skilt med ordene 'rygning forbudt'.

Men der er en helt særlig grund til, at der både er et askebæger og et ikke-ryger-skilt.

Flyet må simpelthen ikke lette uden.

Det skriver The Telegraph.

Artiklen fortsætter efter billedet...

'Rygning forbudt'. Og så et askebæger - det virker ærlig talt lidt fjollet. Der er dog en grund til, at indersiden af tolietdøren på fly ser sådan ud. Foto: Privat
'Rygning forbudt'. Og så et askebæger - det virker ærlig talt lidt fjollet. Der er dog en grund til, at indersiden af tolietdøren på fly ser sådan ud. Foto: Privat

Skal være på toilettet
Ifølge reglerne, der blandt andet udstikkes af FAA – det amerikanske Federal Aviation Administration – så skal der være et askebæger, hvis der nu skulle være en lømmel, som kunne finde på at tænde en smøg.

På den måde er der stadig et sted, hvor de kan slukke den, uden at der vil gå ild i hele maskineriet.

Og hvis du så undrer dig over, hvorfor det lige er på toilettet, den er placeret, så er det, fordi man regner med, at det netop er der, man vil være fræk nok til at tænde et ligkistesøm.

Det er desuden sådan, at hvis et af askebægrene går i stykker, så skal flyselskaberne reparere dem inden for ti dage, for at flyet stadig må flyve.

I 1973 døde 123 passagerer, da deres fly styrtede ned på strækningen mellem Rio de Janeiro og Paris, efter en brand brød ud på grund af, at en cigaret blev smidt i skraldespanden.

Røgen fra branden fyldte kabinen, og piloten blev tvunget til at udføre en nødlanding på en mark 15 kilometer fra den franske hovedstad.

Vidste du det? Dét sker hvis flydøren bliver åbnet i luften

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind