Får og klipfisk hitter: Et af verdens mest 'cool' rejsemål i 2018 er... Færøerne

Den afsidesliggende øgruppe er blevet hip

Får og færøsk fermentering er nu officielt cool. Foto: Visit Faroe Islands
Får og færøsk fermentering er nu officielt cool. Foto: Visit Faroe Islands

Cambodia, Tanzania, Malawi og Færøerne har måske ikke så meget til fælles, når det kommer til soltimer. Men hvad landene ikke har til fælles i klima, har de til gengæld til fælles i coolness.

Det amerikanske magasin Forbes har nemlig brygget årets liste over de 15 mest 'cool' rejsemål i 2018 sammen, og blandt de mange eksotiske destinationer er altså de vindblæste øer i Nordatlanten.

- Selv om der kun bor omkring 50.000 mennesker, er der fantastiske restauranter - en af dem med en Michelin-stjerne - som nyder godt af øernes fænomenale adgang til nogle af verdens bedste fisk og skaldyr, siger Biggs Bradley fra luksusrejseselskabet Indagare til magasinet.  

Det er 'får' vildt! Sådan fik hun Google til afsides ø-gruppe

Halvrådden gourmetmad
Færøerne er blandt andet kendt for bjergtagende natur, at være gode til at vinde 'X Factor' og for deres mad. De er dog nok de færreste udover færingerne selv, som vil sætte fåremave, hvalspæk og skærpekød i samme sætning som gourmetmad.

Men det er måske på vej til at ændre sig. I hvert fald fik restauranten Koks en Michelin-stjerne for sine fermenterede specialiteter sidste år. Og maden kan altså også tage en stor del af æren for Færøernes coolness, hvis det står til Forbes.

Udover maden er det ifølge magasinet også de 'surrealistiske bjerge og klipper, utallige vandfald, græstagshuse, det dramatiske hav - og de mange stolte søpapegøjer, pjuskede får og små, færøerske ponyer', der har sikret de 18 øer en plads på listen.   

Og så dét, at turistsværmene endnu ikke er landet på øerne.

Kæmpe turistboom i nordisk land: Syv gange flere turister end indbyggere

Turisterne kommer
Men de er så småt på vej. De senere år har flere turister fundet vej til Færøerne, og især efter SAS åbnede en ny flyrute dertil sidste år, er det gået opad. I 2017 havde Vágar Lufthavn - Færøernes eneste lufthavn - 17 pct. flere passagerer end året før.

Faktisk er det nu Danmarks fjerdestørste lufthavn med sine knap 350.000 passagerer.    

- Kurven peger i den rigtige retning. Vi har haft en stigning i antallet af turister de seneste år, og vores turismesæson er blevet forlænget. Tidligere plejede de fleste gæster at besøge os i juni eller juli. Men nu kommer flere og flere tidligere og forlader senere, siger Levi Hanssen fra Visit Faroe Islands til Ekstra Bladet.

De forventer, at der cirka var 170.000 overnatninger i 2017, hvilket er en stigning på omkring 32 pct., siden de begyndte at føre statistik over turismen i 2013.

Islands turistvideo er et internationalt hit: Kikser karaoke-sang

At det kommer til at sværme med turister på øerne er dog måske så meget sagt, men Levi Hanssen er da glad for at være på Forbes liste over cool rejsemål.

- Det glæder os, når det viser sig, at andre også er glade for det, som Færøerne som rejsemål har at tilbyde. Konkurrencen med andre rejsemål er utrolig stor, og derfor er det godt at blive udnævnt af respekterede publikationer - vi håber i hvert fald, at den har indflydelse på folk, når de skal vælge hvor de vil rejse hen, siger han til Ekstra Bladet.

En returbillet fra København til Vágar koster typisk ca. 2-3.000 kr. Det dyreste tidspunkt at flyve derop er ifølge rejsesøgemaskinen Momondo april og juli, mens de billigste måneder er august og november.       

De 15 fedeste rejsemål i 2018

Cambodja

Yucatan-halvøen

Mexico City

Bolivia

Syd-Tanzania

Tasmanien

Asheville, North Carolina, USA

Chad

Nord-Brasilien

Færøerne

Aysén, Chile

Milano, Italien

Tibet

Malawi

Egypten

 

Kilde: Forbes.com