Familiefar anholdt i Dubai: Nu er der nyt i sagen

Den 31-årige far til to er blevet løsladt og landede torsdag i lufthavnen hjemme i Skotland

Her ankommer Billy Barclay til kys og kram fra konen i lufthavnen i Glasgow efter mere end to ugers tilbageholdelse i Dubai. Video: AP

En falsk pengeseddel på 20 pund har været omdrejningspunktet for tilbageholdelsen af en 31-årig skotsk far til to, som den 15. september blev anholdt i det arabiske emirat Dubai.

Billy Barclay fra Edinburgh havde i oktober sidste år været på ferie i landet med sin kone og to børn, men da han ville veksle sine britiske pund til den lokale valuta, dirham, i storcenteret Al Hamra Mall i Ras Al Khaimah, gik alarmen i gang, og den skotske familiefar blev arresteret for at være i besiddelse af den falske pengeseddel.

Efter en afhøring på 12 timer og en razzia af familiens hotelværelse blev familiefaren løsladt uden sigtelser, men da de vendte tilbage til Dubai den 15. september i år, brød helvede løs.

I lufthavnen blev Billy Barclay nemlig anholdt endnu engang, og denne gang  blev han puttet i en fængselscelle i tre døgn, før han fik konfiskeret sit pas med beskeden om at blive i landet, indtil sagen blev afgjort.

Se også: Familie-mareridt: Far til to anholdt i Dubai

En kæmpe lettelse
Den 31-årige skotte risikerede et års fængsel for besiddelse af pengesedlen, men onsdag i sidste uge kunne han ånde lettet op, fordi myndighederne i Dubai har valgt at droppe sagen.

Det skriver flere britiske medier - heriblandt The Sun.

Derfor kunne han torsdag aften lande i Glasgow Lufthavn, hvor hans kone stod klar til at tage imod ham.

- Det er en kæmpe lettelse. Jeg var fanget derovre og var løbet tør for penge, samtidig med jeg skulle bekymre mig om, at jeg måske skulle sidde fængslet i et år for noget, der ikke burde være sket.  Nu er min førsteprioritet min kone, Monique, som har kæmpet for at få mig hjem sammen med min familie, lød det fra den lettede Billy Barclay i lufthavnen.

Se også: Familiefar anholdt i Tyrkiet: Nu er han 'forsvundet'

Pressen hjalp mig hjem
Billy Barclay var tilbageholdt i landet i to uger, men de tre første dage i fængslet var klart de sværeste, fortæller han endvidere:

- Det hårdeste var selvfølgelig fængslet. At blive låst inde og være væk fra familien... Jeg kan aldrig tage tilbage til det land. Ikke efter, hvordan de har behandlet mig. Hvad de har gjort her anden gang... Det er forfærdeligt, siger han.

Billy Barclay påstår, at han ikke ved, hvordan han kom i besiddelse af den falske pengeseddel, og derudover kritiserer han den britiske ambassade for ikke at have hjulpet nok i sagen.

- Jeg aner ærlig talt ikke, hvordan en falsk pengeseddel ser ud. Ambassaden gjorde ingenting for mig. De hjalp mig først i går (onsdag i sidste uge, red.), på grund af Radha Stirlings (direktøren for kampagnegruppen Detained in Dubai, red.) store arbejde. Hvis det ikke havde været for pressen, ville jeg ikke være kommet hjem i dag.

Se også: Familiefar anholdt i Tyrkiet: Nu er han 'forsvundet'

Tre års fængsel for at røre mands hofte
Billy Barclay er ikke den eneste britiske statsborger, som er utilfreds med Dubais strenge regler.

I øjeblikket er den 27-årige elektriker Jamie Harron fra Skotland tilbageholdt på tredje måned i det arabiske land, hvor han kan se frem til tre års fængsel for 'uanstændig opførsel'.

Årsagen, der ligger bag den absurde anholdelse, er, at Jamie Harron på en bar den 15. juli kom til at røre en anden mands hofte, da han med drinks i hånden forsøgte at navigere gennem det tætpakkede feststed.

Kort efter 'det uanstændige sammenstød' blev Jamie anholdt og fængslet i fem dage, før han blev løsladt mod kaution.

Dog med beskeden om, at han skulle blive i landet, indtil sagen bliver afgjort, hvilket den - efter planen - skulle gøre i denne uge Men ifølge kampagnegruppen Detained in Dubai, er der stor risiko for, at myndighederne vil trække sagen ud så længe som muligt.

- Jamie er bekymret. Han har allerede været der i tre måneder. Det virker som om, det aldrig får en ende for ham, og han er yderst frustreret, sagde formanden for Detained in Dubai, Radha Stirling, tidligere på ugen.

Se også: Rørte mands hofte: Nu risikerer Jamie tre års fængsel

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen