Farvel til piloten: Selvflyvende fly på vej

Først var det selvkørende biler. Fra næste år kan det blive selvflyvende fly

Piloten 'Sully' landede i 2009 en Airbus 320 i Hudson River, hvor alle om bord overlevede. Spørgsmålet er, om de pilotløse fly vil kunne gøre det samme? (Foto: AP)
Piloten 'Sully' landede i 2009 en Airbus 320 i Hudson River, hvor alle om bord overlevede. Spørgsmålet er, om de pilotløse fly vil kunne gøre det samme? (Foto: AP)
Følg Ferie

Folk var helt oppe og køre, da selvkørende biler kom på tale. Nu er vi forholdsvis vant til at høre om denne innovative form for transport, som vi kan opleve på de danske veje fra 1. juli.

De selvkørende køretøjer bliver dog måske ikke det eneste ny-teknologiske transportmiddel, som ikke behøver at blivet styret med menneskelig hånd.

Når du om et par år skal på ferie, kan du nemlig risikere at sidde i et fly helt uden piloter i cockpittet, når du transporteres til din destination

Det skriver adskillige internationale medier, heriblandt Lonely Planet.

Det er den amerikanske flyproducent Boeing, som har annonceret, at de allerede fra næste år, begynder at teste pilotløse fly.

- De basale byggesten af teknologien er tydeligvis til stede, udtalte selskabets vicedirektør, Mike Sinnett, forleden i forbindelse med et pressemøde inden dette års 'Air Show' i Paris, som begynder mandag.

Brændstof fossede ud af kæmpe hul i flyet: 'Alt ser fint ud'

Lige så sikker som Sully?
Teknologien i flyene i dag er allerede så langt fremme, at computerne kan flyve flyet sikkert, og det skønnes, at computerne står for hele 95 procent af arbejdet under en almindelig flyvning, skriver Lonely Planet.

Overordnet set står piloterne kun for at lette og landet flyet, selvom helt nye fly-systemer faktisk også godt kan klare denne del af arbejdet.

Den største hindring for Boeings planer om selvflyvende fly er sikkerheden, siger vicedirektøren, som henviser til den ekstraordinære landing af piloten C. B. Sullenberger (Sully), som reddede sit eget og 154 andre menneskers liv, da han nødlandede i Hudson River i 2009.

- Hvis det (selvflyvende fly, red.) ikke kan gøre det, så kan vi ikke gøre det, sagde Mike Sinnett.

- Jeg ved ikke, hvordan vi skal gøre det, men vi studerer problemet nøje i øjeblikket og arbejder på at udvikle disse algoritmer.

Boeings testflyvninger begynder næste år. Der vil dog være mandskab ombord til at overtage styringen, hvis det bliver nødvendigt.

Nyt om sex-stunt på fly: Manden var sin gravide forlovede utro

Det er fuldstændig hat og briller

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.