Ferie-forstoppelse: Det skal du gøre, hvis du ikke kan komme på toilettet

Der er heldigvis gode råd at hente, hvis du har svært ved at gå på toilettet, når du er ude og rejse

Havregryn er et mirakelmiddel, hvis du lider af forstoppelse. Foto: Gallo Images/Anna Bizon
Havregryn er et mirakelmiddel, hvis du lider af forstoppelse. Foto: Gallo Images/Anna Bizon

Der er nok mange danskere, der har prøvet at glæde sig helt vildt til en ferie, men når de så endelig er afsted, begynder glæden gradvist at dale, fordi maven begynder at gøre mere og mere ondt undervejs på ferien.

Selvom det kan være pinligt at tale højt om, er der nemlig mange danskere, der bliver ramt af forstoppelse, når de skifter dagligdagen hjemme i Danmark ud med ferie-daseri i sydens varme solstråler.

Readers Digest har talt med Dr. Edwin Levine, som er ekspert indefor fordøjelsessystemet, og ifølge ham er der fem årsager til, at folk bliver forstoppet på ferien:

1. Vi afviger fra vores normale toiletrutiner:
- Den største udfordring er ændringen i den sædvanlige rutine. Både tidsforskelle samt travlhed kan gøre, at du ikke kommer på toilettet i tre-fire dage, og når din rutine bliver uregelmæssig, bliver din krop det også.

2. Vi lytter ikke til vores krop:
- I hverdagen er vi vant til at mærke vores krops signaler om, at det er tid til at gå på toilettet. Men når vi er på ferier, på stranden eller i skoven, er det nemt at overse signaler såsom oppustethed, kramper eller sure opstød.

3: Vi kan ikke slappe af på fremmede toiletter:
- Afslappethed er nøgleordet for at få gang i tarmene, så når man skal benytte et fremmed toilet, eller hvis man har svært ved at finde et rent et, kan det få os til at holde det inde.

4. Nye spise- og drikkevaner:
- At skifte sin fuldkornsrige havregryn ud med hotel-morgenmaden smager måske dejligt, men det kan også stoppe fordøjelsessystemet i at gøre sit job ordentligt.

5. Stressede og ængstelige
- Flyskræk kan forårsage stress, og stress er en af hovedåarsagene til forstoppelse.

Se kortet: Så rent er dit badevand

Det kan du gøre
Hvis du er en af de mange danskere, der bliver ramt af forstoppelse, skal du dog ikke blive helt mut ved tanken om den kommende sommerferie.

Ifølge Mette Borre, som er klinisk diætist og specialist i ernæring ved fordøjelsesproblemer, er der nemlig gode råd at hente, hvis din mave har svært ved den pludselige omvæltning i toiletrutinerne:

- For det første er det vigtigt at have ro på og tænke, at hvis det ikke kommer første dag, så kommer det nok i morgen. Tarmen kan bedst lide, når der er ro og regelmæssighed, siger Mette Borre til Ekstra Bladet og derfor råder til, at man prøver at holde fast i morgenrutinen hjemmefra, selvom man er på ferie:

- Når man er på ferie, er det pludselig en helt anden kost, og det kan give udfordringer for maven. Derfor vil jeg råde til, at man tager sit morgenmadsprodukt med hjemmefra, for hvis bare morgenmaden er på plads, så kan det altså redde rigtig mange maver.

Hvis du ikke har mulighed for at slæbe dine havregryn eller Havre Fras med på ferien, kan det være en god idé at benytte sig af et mildt afføringsmiddel, hvis toiletbesøget udebliver, fortæller hun.

- Et mildt afføringsmiddel som Magnesia er godt at have med. Man behøver ikke at tage det første dag, men hvis toiletbesøget også udebliver anden dag, så kan det være en god idé at bruge det.

Her serverer de drinks med sure menneske-tæer i

Mange dage med forstoppelse
Når det kommer til forstoppelse på ferien, er problemet ikke de madvarer, vi propper i maven, men snarere dem vi ikke gør, forklarer Mette Borre:

- På ferien ender vi ofte med mangle gode næringsstoffer. Derhjemme spiser vi måske en god portion havregryn, men på ferien sætter vi os ned og spiser en lys bolle i stedet, siger Mette Borre, som også har nogle let tilgængelige råd til folk, der bliver forstoppet:

- Husk at få rigeligt med væske og gå nogle ture og bevæg dig, så tarmene bliver sat i gang.

Du behøver dog ikke at gå i totalt panik, hvis du ikke kan komme på toilettet og lave stort, når du er på ferie. Det har nemlig ikke alvorlige konsekvenser at holde det inde, fortæller Mette Borre.

- Det er selvfølgelig meget generende, men det er ikke farligt. Nogle kan tage af sted i flere uden at gå på toilettet undervejs, og det er bestemt ikke en rar oplevelse, men det er altså ikke farligt.

Når du ikke kan holde det inde
Det er bestemt heller ikke sjældent, at rejsende danskere bliver ramt af det modsatte af forstoppelse: Diarré.

Når det drejer sig om denne form for maveonde, så er den bedste løsning at forebygge, fortæller Mette Borre.

- Det er især vigtigt at sørge for god håndhygiejne. At man husker at tage noget håndsprit med, når man rejser, er mit vigtigste råd for at forebygge turist-diarre.

Hvis uheldet alligevel indtræffer, kan sukker og salt i en afbalanceret mængde hjælpe på diarré:

-  Salt og sukker er det vigtigste, og her snakker jeg ikke om cola, men om fx havregryn eller bananer. Havregryn kan virkelig redde mange maver, lyder rådet fra Mette Borre.

Bakteriefyldt badetur: Her er de klammeste danske strande

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri