10 gratis ting du kan lave i efterårsferien

Efterårsferien er allerede godt i gang, og har de første dage været dyre, så får du her en guide til ti af de gratis glæder ferien også kan byde på. Læs med her

Tag familien med i skoven. (Foto: REX/All Over Press/Where2go)
Tag familien med i skoven. (Foto: REX/All Over Press/Where2go)

Har feriens første dage fået pengebeholdningen på kontoen til at skrumpe, så har vi fundet ti af de gratis ting, du kan foretage dig i efterårsferien.

1. My Precious på Nationalmuseet
Hvis du heller ikke kan få nok af Gandalf, Gollum og alle de andre karakterer fra Ringenes Herre og Hobitten, bør du kigge indenfor på Tøjhusmuseet i København, som netop nu har en stor udstilling med figurer og genstande fra filmatiseringen af Tolkiens univers.

Læs mere om denne og andre aktuelle udstillinger på Nationalmuseets hjemmeside.

Husk, at alle Nationalmuseets udstillinger er gratis.

Læs også: Where2Go’s guide til Københavns bedste seværdigheder

2. Spiselige festivaler
Hvad har Ebeltoft og Gråsten mon tilfælles? Svar: Begge bruger efterårsferien på at hylde den danske nationalfrugt, så uanset hvilken landsdel, du tilhører, er der ikke langt til den nærmeste festivitas med æbler. Se mere på graastenforum.dk og ebelfestival.dk.

3. Lav kunst med efterårsblade
Du kender det godt - det er svært at lade være med at samle det op, når du ser et særligt smukt efterårsblad, som ligger på jorden. Men hvad kan du bruge sådan et blad til? Du kan for eksempel lave dit eget bladtryk! Kom lidt maling på bladets ene side og tryk det ned mod et stykke karton, et voilà – så har du et smukt efterårstryk, som kan rammes ind og hænges op.

Du kan også lægge et eller flere flotte blade i pres imellem to aviser, og lægge noget tungt oven på. Efter nogle dage har aviserne suget fugten fra bladene, som nu er tørre og klare til at blive brugt som fin efterårspynt i borddekorationen eller i en smuk ramme. 

4. Find gratis aktiviteter i storcenteret
Landets største varehuse og shoppingcentre sørger for god (og gratis) underholdning til især de mindste gennem hele efter efterårsferien.

I Kolding Storcenter kan du for eksempel komme gratis i cirkus, når Cirkus Arena underholder med forestillinger i centeret hver dag i hele efterårsferien.

Læs mere her eller undersøg online, hvad der foregår i dit lokale storcenter.

5. Udforsk landets legepladser
Dette punkt er måske mest for legebørn og andre, som forstår at værdsætte et godt gyngestativ. Landets byer er nemlig fyldt med gode, men oversete, legepladser, og efterårsferien er en god mulighed for at prøve dem af.

Fælledparken i København har for eksempel en bemandet trafiklegeplads, hvor du kan medbringe din egen cykel. I denne miniature af en trafikby kan børnene lære at færdes sikkert i trafikken, imens de leger. 

I Fælledparken finder du også den interaktive legeplads, Tårnlegepladsen, som er bygget ud fra Københavns mest højtragende bygninger. Her du kan klatre på Marmorkirkens kuppel og spiret på Vor Frelsers Kirke, og bliver klogere på Rådhustårnet, Rundetårn og Børstårnet.

Læs mere på Børnibyen.dk.

I Aarhus finder du blandt andet legepladsen Børnenes Jord, hvor der er kaniner, geder og høns, som børnene kan være med til at passe og pleje. I åbningstiden er der pædagoger til stede. Se mere på Visit Aarhus.

6. Børnefestival i Hasle
Er du så heldig tilfældigvis at befinde dig på Bornholm, eller skal du dertil, bør du lægge vejen forbi Hasle, hvor efteråret står i børn og barnlige sjæles tegn. På Bornholms Center for Kunsthåndværk ved Grønbechs Gård kan børn deltage gratis i et kunstnerisk skraldeprojekt hele ugen, og fra Hasle Røgeri er der hver dag fra kl. 13-15 indtil torsdag gratis hestevognskørsel.

Onsdag eftermiddag byder på en gratis, guidet cykeltur for børn og voksne i Bornholms natur.

Se hele programmet her.

7. Find guld i vandkanten
Fortvivl ej, hvis efterårsferien sidste dage byder på regn og rusk, for det er netop efter en ægte efterårsstorm, at chancen for at finde rav ved havets kyster er størst. På Vestkysten skyller der mest rav i land, så her er dine chancer størst.

Lær hvordan du får succes på ravjagten på Visit Nordjyllands hjemmeside.

8. Tag på loppemarked
Lav din egen antikduel og shop rundt i folks gamle gemmer.

På bagagerumsmarkedet i Aarhus den 17. oktober sælger private aarhusianere ud af genbrugsguld fra loftet, pulterkammeret og bedstemors garderobe. Læs mere her.

Skulle efteråret vise sig fra sin værste side med regn og rusk, kan du besøge det overdækkede loppemarked i Den Blå Hal i København, hvor der er over 2000 kvadratmeter med loppefund. Det koster dog 10 kr. at komme ind på. Se mere på www.denblaahal.dk.

Find et loppemarked nær dig i efterårsferien på markedskalenderen.dk:

9. Gratis koncerter i Aarhus
Hvis du indimellem synes, at koncertbilletter er for dyre, så er efterårsferien en god chance for at få nogle gratis musikoplevelser. Musikhuset i Aarhus er i det gavmilde hjørne og afholder flere gratis koncerter i efterårsferien og gennem hele efteråret. Kom til fløjtekoncert eller jazzaften uden at betale en krone. Se mere her.

10. Vikingemuseet i Aarhus
I kælderen under Nordea på Skt. Clemens Torv i Aarhus kan du tage en tur til vikingetiden. Her har Moesgaard Museum indrettet en spændende udstilling, som gør dig klogere på, hvordan det var at leve i vikingetidens Aarhus. Der er gratis adgang for voksne, og husk, at alle børn under 17 år kommer gratis ind på ALLE museer i Aarhus.

Læs mere om vikingemuseet her og find flere gratis oplevelser i Aarhus her.

Læs også: Where2go’s guide til flere oplevelser i efterårsferien.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter