Tag på påskeeventyr i koldkrigsbunkeren

Under Den kolde krig lagde Ejbybunkeren i Rødovre beton til kommandocentralen for Københavns Luftforsvar. I dag er portene til dybet slået op, så børn og voksne kan gå på opdagelse i historien

'Radarskærmene' bliver brugt til at lære skolebørn om Den kolde krig.
'Radarskærmene' bliver brugt til at lære skolebørn om Den kolde krig.

I mange år vidste selv ikke de nærmeste naboer, hvad Ejbybunkeren i Rødovre gemte.

Historierne var ellers mange.

Nogle påstod, at bunkeren gemte atommissiler nede i voldgraven, og at der hver dag mødte 100 højtstående NATO-officerer ind på arbejde i betondybet. Andre mente, at der gik en tunnel fra Kastellet i København til bunkeren. Tunnelen skulle være som taget ud af en James Bond-film med elektriske biler til transport til og fra hovedstaden.

LÆS OGSÅ:

Se også: Orgi-E: Sådan bliver du Vestegnet

- Ingen af historierne er sande, men de siger noget om stemningen og paranoiaen under Den kolde krig, siger leder af Oplevelsescenter Vestvolden, Martin Jespersen.

Historien om Ejbybunkeren er en historie om kold krig. En periode, hvor frygten for kommunismen skyllede hen over den vestlige verden, mens supermagterne - USA og Sovjetunionen - balancerede på randen af 3. verdenskrig.

- Fra 1954 var bunkeren en del af et omfattende dansk totalforsvar. Flyvevåbnet, søværnet, hæren, NATO, hjemmeværnet, civilforsvaret, politiet og andre civile myndigheder havde hver deres opgaver, siger Martin Jespersen.

LÆS OGSÅ:

Se også: Mærk Danmarks historie på egen krop

I den store strategi skulle luftforsvaret af København styres fra Ejbybunkeren. Derfor var bunkeren bemandet døgnet rundt.

- Den gang var atomkrigen blodig alvor for folk over hele verden, og det var danskerne også nødt til at forholde sig til, siger Martin Jespersen.

Først i 2005 forlod Forsvaret bunkeren, der sidste år slog dørene op som oplevelsescenter.

LÆS OGSÅ:

Se også: Sidste udkald for D-dag

Her er det muligt at dykke ned i Den kolde krig, men Ejbybunkeren er bygget ind i Vestvolden – der frem til og med 1. verdenskrig – beskyttede København mod angreb, kan besøgende også høre om tidligere tiders dansk forsvar.

Fra begyndelsen har oplevelsescentret satset på interaktiv formidling. For eksempel har de udviklet app’en 'Fang spionen', hvor både børn og voksne skal finde frem til spionen i bunkeren. Mens de løber rundt i bunkerens mørke gange.

Inden tiden løber ud.

1 af 2 Ejbybunkeren ligger godt gemt ved Vestvolden i Rødovre. For otte år siden var offentligheden forment adgang til bunkeren.
2 af 2 'Radarskærmene' bliver brugt til at lære skolebørn om Den kolde krig.
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere