Fem skæve til Skagen

Er et skønt udflugtsmål året rundt

Råbjerg Mile er en stor sandkasse, der kan forlyste både børn og voksne.
Råbjerg Mile er en stor sandkasse, der kan forlyste både børn og voksne.
Følg Ferie

Skagen er mere end høje hæle, Gucci og sportsvogne i den berømte uge 29 –også kaldet Hellerup-ugen. Faktisk er Skagen et skønt udflugtsmål året rundt, hvor oplevelserne venter i byen, inde i landet og ude ved kysterne. Hvis man har blik for det, er der også masser af skæve oplevelser, som bliver i erindringen, når familien er vel hjemme. Læs blot her …

Hov, var det ikke en sæl

Selvfølgelig er det et must at vade langs kysten – okay, nogle vælger at tage den traktortrukne vogn, Sandormen – helt ud til Grenen, hvor de to have møder hinanden i en fest af hvidt skum. Det er en af Europas største sandrevler, og det er i sig selv en oplevelse at se.

Men turen kan også bruges til at lede efter sæler. Det er nemlig ikke usædvanligt at se sæler enten på bredden, i bølgerne eller for den sags skyld helt ude på spidsen af Grenen.

LÆS OGSÅ: Her skal du spise i Skagen

Ellers optimér chancerne og gå ud til kysten fra p-pladserne efter skiltet mod Drachmanns grav. Gå forbi graven og ud til kysten, hvor der ligger en bunker lidt ude i vandet – her er der ofte sæler.

En øl og måske en røverhistorie

Kompasset er stedet, hvor man kan sidde i solen udenfor eller indenfor ved et vinduesbord eller i baren og få sig en øl – og så er der rigtig mange live-musikarrangementer.

Men det er også noget helt andet: Et godt gammeldaws stamværtshus, der dog er langt fra at være et af de mørke huller, som næsten kan være skræmmende at gå ind i.

Her på Havneplads 18 er der praktisk talt åbent det meste af tiden 365 dage om året. Tidligt om morgenen ankommer de første af stamfolket til bens, på cykel eller på scooter for at hilse på hinanden og få en lille en til halsen. Herinde er der søfolk, der nok kan fortælle en historie eller to fra havet – hvis ellers man har talent for at få folk til at fortælle.

Gå amok i sand

Råbjerg Mile er Nordeuropas største vandreklit på fire millioner kubikmeter sand, der aser hen over Skagens Odde med omkring 15 meter om året og lægger alt øde på sin vej.

Den frygtindgydende kraft, der er i sandflugten, leverer dog også en gave uden lige til børn og barnlige sjæle. Det er nemlig en gigantisk sandkasse, hvor børnene og de som regel kedelige voksne kan trille, kravle og springe – uden at slå sig.

Det er også dejligt at sidde og nyde en kop mokka fra termokanden, mens børnene muntrer sig. En skøn udfordring kan være at vandre højt op og se Grenen fra klittens højeste punkt eller at gå gennem ørkenen til en oase – en af klittens milesøer.

Hold hænderne i lommerne

Havnearealet i Skagen er meget mere end de berømte røde fiskepakhuse, som er udtænkt af arkitekt Thorvald Bindesbøll og i dag huser især caféer og restauranter. Det er også fiskekultur og fiskeindustri til den helt store guldmedalje, og levende fiskerihavne er efterhånden en sjældenhed i Danmark.

Start klokken syv om morgenen på Auktionsvej 10 med at opleve en rigtig fiskeauktion, men hold hænderne i lommerne, så du ikke ender med at skulle spise fisk i tre år.

Her handles hummere, sild og konsumfisk på alle hverdage. Men gå også rundt på hele havnearealet og se på skibe, havnens arbejdende folk, gigantiske sølvmåger og sejlbåde – og køb en fisk med hjem til panden.

Himmelsk mundfuld

Et dybt suk. Et mere suk. Og et til suk. Sådan er det at spise is fra Ismageren i Skagen. Det er dog også stærkt vanedannende – for både børn og voksne – og ikke helt billigt, så hvis sidebenene allerede er godt pakket ind, så stop med at læse.

Ismageren på Sct. Laurentii Vej 15 laver selv sine is, og det kan i den grad smages. Der er flere smagsvarianter. Det kan være lakridsis, flødebolleis, vaniljeis (der faktisk smager af vanilje), brownie-is eller jordbæris, hvor de små jordbærfrø sætter sig mellem tænderne.

Der er et par borde uden for butikken – og termobokse til is, så den kan holde sig kold i en times tid og derfor kan medbringes og spises i klitterne, på havnen eller på et hvilket som helst grønt areal.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind