Ferie for børn og barnlige sjæle

Find dit indre barn frem og gå amok i legeland

Giv os et boldrum, og voksne bliver som børn igen! (Foto: Magnus Møller/Polfoto)
Giv os et boldrum, og voksne bliver som børn igen! (Foto: Magnus Møller/Polfoto)

De fleste voksne husker barndommens ferier som noget særligt. Solen skinnede altid, isene var billige, og du brugte mere tid på at spille bold end Angry Birds.

LÆS OGSÅ: Guide: Gratis sommerglæder

Men måske er barndommens ferier ikke så langt væk. Rundt om i Danmark findes masser af ferieoplevelser, hvor du som voksen kan være både nostalgisk og barnlig.

Skrig og skrål

Djurs Sommerland

Det er sjældent, man som voksen får lov til at skrige i fuld offentlighed. Den fornøjelse er som regel forbeholdt børn, der er utilfredse med mængden af slik til frokost.

Men der findes steder, hvor det er acceptabelt, at voksne skriger. Ja, ligefrem naturligt. For eksempel i vandrutsjebaner.

Europas største af slagsen ligger i Danmark, nærmere bestemt i Djurs Sommerland. Den hedder 'Skatteøen', er 28 meter høj og drøner af sted med op til 70 kilometer i timen. Her kan du blive både våd og hæs, og du kan samtidig undgå småbørn: Vandrutsjebanen er kun åben for folk, der er højere end 110 centimeter.

Derudover byder Djurs Sommerland på en række klassiske barnlige sommerforlystelser som hoppepuder, karruseller og vandland.

Bliv klods-major

Legoland, Billund

Ingen barnlig ferie uden Lego. De kære klodser har som bekendt deres eget kongerige i midtjyske Billund.

Her kan du se miniature-lande og -byer, eksotiske dyr og kopier af kendte bygninger. Alt sammen bygget i de farvestrålende plasticklodser. Årets nyhed er et Polar Land med is, sne, pingviner og isbjørne

Skulle du blive inspireret, og for eksempel få lyst til at bygge scener fra dit voksenliv i Lego, så er der også mulighed for det. De fleste af Legolands restauranter har legeområder med masser af klodser.

Derudover findes der en række borde med Lego til fri leg i området mellem Atlantis-forlystelsen og Legolands butik. Voksne er velkomne alle steder, for som stedets talsmand Jonas Søndergård siger:

– Det er en sund og opbyggelig aktivitet.

Sving sværdet og tegneblyanten

Nationalmuseet

Efterhånden som rollespil er blevet alment accepteret, er det ikke længere usædvanligt at se voksne mennesker, der går rundt med skumgummisværd og omtaler den lokale spejderhytte som Troldmandens Borg.

Men hvis du gerne vil prøve kræfter med, næsten, helt rigtige skjolde, sværd og borgtårne, så der det faktisk muligt. På Nationalmuseet i København har de en afdeling kaldet Børnenes Museum.

Her kan børn og voksne gå rundt i kopier af skole-stuer fra 1800-tallet, et pakistansk storfamilie-hus, et borgtårn fra middelalderen og et vikingeskib. De to sidste steder er der også sværd til fri afbenyttelse og et, temmelig tungt, skjold, til de krigeriske typer.

Har du mere lyst til at tegne, så har Børnenes Museum et rum, hvor højtlæsningsbøger, papir og farveblyanter er klar til de kreative. Voksne er velkomne. Men vær opmærksom på, at hvis du sætter dig i den store voksenstol bagerst i rummet, så har du pligt til at læse højt eller fortælle historier for de små.

Sandparadis

Søndervig

Måske er du typen, der elskede at bygge sandslotte som barn? Så var du sikkert også typen, der oplevede at få din sandkunst smadret af strandens Brian. Eller bare af en stor bølge. Men op med humøret. For sandskulpturerne dør aldrig. De bliver bare større og flottere end din barndoms slotte.

I Søndervig ved Ringkøbing i Vestjylland holder de hvert år Sandskulptur Festival. I år strækker det sig over flere måneder. Fra 5. juni til 2. september og, med lidt kortere åbningstid, fra 3. september til 28. oktober.

Professionelle sandskulptører fra hele verden kommer forbi det vestjyske for at forme sandet til figurer inspireret af årets tema: Verdens syv underværker.

Mærker du selv sandtrangen krible i fingrene, så har de i Søndervig en kæmpe sandkasse, hvor både børn og voksne kan skabe deres egne skulpturer. Måske vil dit sandslot blegne lidt i forhold til de professionelles værker. Til gengæld vil sandslot-smadrere ikke have en chance blandt så mange sand-entusiaster.

Sjov med kuglerne

Boldrummet i Lalandia, Rødby

Lalandia er mest kendt for sine badelande, hvor temperaturen altid er tropisk – uanset vejret udendørs. Men feriecentrene har også aktiviteter på landjorden.

Hos Lalandia i Rødby på Lolland har de noget, som bør kunne få selv forhærdede voksne til at gå i barndom: et boldrum. Tusindvis af farvestrålende plastickugler skaber et 30 cm dybt boldhav, som du kan kravle rundt i, kaste med eller bare ligge og nyde. Boldrummet har desuden rutsjebane og klatrestativ.

Og bedst af alt: Voksne må gerne være med.

– Det er ikke nogen hindring som sådan. Det er jo et stort boldrum, oplyser pressetalsmand Jesper Traunberg fra Lalandia.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere