På tur i en bog

Ta' med på en rejse til tre forfatteres bagland

I Grenaa ligger Kattegatcentret og lokker med hajer og andre af oceanernes spændende beboere. (Foto: Annelene Pedersen/Polfoto)
I Grenaa ligger Kattegatcentret og lokker med hajer og andre af oceanernes spændende beboere. (Foto: Annelene Pedersen/Polfoto)

Døren smækker med et gigantisk brag. Der lyder motorstøj ude fra gaden. Så bliver der helt, helt stille – endelig. Der er nemlig (næsten) ikke noget bedre end et tomt hus og en god bog, som kan forvandle en ellers kedelig hverdag til en oplevelse.

For hver side der vendes, kommer fantasien på arbejde, og billede efter billede danner sig og bliver til en film, der kører for ens indre øje.

LÆS OGSÅ: Han har verdens mindste bibliotek

Men hvordan ser der i virkeligheden ud på for eksempel forfatter Elsebeth Egholms nordlige Djursland, i Helle Helles Rødbyhavn og Knud Romers Nykøbing på Falster?

Lad din indre nørd komme til live og rejs i hælene på forfatteren ...

Grenaa og Djursland

Elsebeth Egholm 'Tre hundes nat' (2011)

Hav. Hav. Hav. Vandets dybblå flade står flot til de høje, hvide klinter, der stateligt rejser sig af jorden. Fra denne plet midt i det dramatiske landskab er det ikke svært at forestille sig, hvordan en ung kvinde forsvinder fra en nytårsfest i Grenaa ikke langt herfra, og hvordan der pludselig dukker et lig op på klinten.

Men det er heldigvis ikke virkelighed. Til gengæld er det handlingen i Elsebeth Egholms krimi 'Tre hundes nat'. I bogen sætter forfatteren scenen netop på det nordlige Djursland og meget tæt på Grenaa.

Grenaa ligger på spidsen af Djursland ud mod Kattegat, og det er det perfekte sted at tilbringe en dag i havets tegn. Mod syd strækker et hvidt bælte af bred sandstrand sig. Det er et skønt sted at vade i det tunge sand og lade børn løbe kræfter af sig i klitterne.

Sangstrup, Karlby og Gjerrild klinter er perfekte til en dag, hvor det gælder om at finde smukke sten og fossiler, mens glinsende sorte marsvin boltrer sig i vandet ud for kysten.

Der er også et stykke af havet inde i selve Grenaa i Kattegatcentret, der er Danmarks største tropiske hajcenter. Herfra er der desuden kun en kort gåtur til lystbådehavnen med fiskerbåde og gode muligheder for at købe en frisk fisk til aftensmaden.

Rødbyhavn, Lolland

Helle Helle 'Rødby-Puttgarden' (2005)

Rå mængder af udkantsatmosfære – lidt ligesom Polen tilsat gun city – og masser af fascinerende historie om livet på kanten.

Helle Helles roman 'Rødby-Puttgarden' foregår i Rødbyhavn, hvor de to søstre Jane og Tine arbejder som ekspeditricer i 'parfumen' på Rødby-Puttgarden-færgen i 1980'erne.

Rødbyhavn er et stykke ægte Udkantsdanmark. Men der er mange oplevelser for den, der har øje for det. En slentretur på havnen er obligatorisk, for den er den egentlige årsag til byens eksistens. Den blev anlagt som havn for Rødby, der ligger lidt inde i landet. Bemærk i øvrigt vandstandssøjlen, der viser, hvor højt vandet stod den nat i 1872, hvor en tredjedel af Lolland blev oversvømmet, og mange døde.

På stranden bag havnen strækker Østersøen sig helt til Tyskland. Her stævner Rødby-Puttgarden-færgen jævnligt ud, og det er bare om at tage med og få ordnet lidt grænsehandel. Det er også fra denne kyst, at den kommende Femern Bælt-forbindelse skal gå ud.

Middag på retrohotellet Danhotel Strandhotellet er et must. Det er helt bogstaveligt som i gamle dage, for der er ikke renoveret i årevis. Således har hotellet fået 1960'er retro-look, uden at det var med vilje, med springvand, gennemsigtige gardiner og rigtig rødspætte på tallerknen.

Nykøbing på Falster

Knud Romer 'Den som blinker er bange for døden' (2006)

'Jeg var tyskersvinet, og mor var en hitlerkælling og direktørfrue og så fisefornem, så det løb ned ad lårene'.

Sådan står der i Knud Romers selvbiografiske roman om barndommen i Nykøbing F. i 1960'erne og 1970'erne. Den lille Knud mødte fordomme og ondskabsfuldhed fra falstringerne, der til gengæld fik kaffen galt i halsen, da bogen mange år senere kom på gaden. I dag er forfatteren persona non grata i byen, der har en fornem historie.

Nykøbing på Falster ligger helt ud i Guldborgsund med udsigt til Lollands grønne kyst. Her lå engang et stort og fornemt slot og spejlede sig i vandet. Selv om slottet er væk, er historien synlig, for en stump af slottets murværk står stadig foran en af landets smukkeste biografer, Scala, der ligger ved vandet i den nye bydel, Slotsbryggen.

I Nykøbing F. skal man slentre gennem gågadeforløbet og tage på opdagelse i de historiske gader – Slotsgade, Langgade og Frisegade. Det er også en oplevelse at besøge Museum Lolland-Falster i Langgade og tænde lyset i en model af det gamle Nykøbing Slot.

Frokosten kan nydes ved siden af museet i Czarens Hus, hvor en rigtig tsar, Peter den Store, spiste i 1700-tallet. Men nævn for guds skyld ikke Knud Romer …

0 kommentarer
Vis kommentarer