Snaps, svampe og brølende hjorte

Dansk natur for alle: Det begyndende danske efterår byder på mange sjove og anderledes oplevelser for både børn og voksne i den danske natur, der netop nu er så smuk

De kommende uger er hjortenes hormoner i højeste gear, og rundt om i landet brøler de på hunner og parring. (Arkivfoto: Jens Panduro/polfoto)
De kommende uger er hjortenes hormoner i højeste gear, og rundt om i landet brøler de på hunner og parring. (Arkivfoto: Jens Panduro/polfoto)

Træk en gammel sweater på og lad bare skægget stå. Og smut så i øvrigt i noget fornuftigt fodtøj, for nu har du chancen for at komme ud i naturen og samle urter til din kryddersnaps, gå på svampejagt, opleve sort sol, sjældne sæler og mange andre ting.

LÆS OGSÅ: Dansk natur i verdensklasse

Ekstra Bladet Ferie har fundet en række eksempler på nogle af landets mange, mange aktuelle naturoplevelser til dig. Og mange af arrangementerne er oven i købet ganske gratis og foregår over hele landet i forskellige udgaver.

Find inspiration til at nyde naturen der, hvor du bor.

Vær aktiv på Amager Strandpark

Et perfekt arrangement for børnefamilier, der bor i og omkring København. Her kan I opleve alt fra fiskeri, madlavning over bål, GPS-løb, snorkling, havkajak og masser af sjove lege – endda ganske gratis.

Dato: Søndag 11. september kl. 10-17.

Mødested: Strandstation 1 – ud for Helgoland, Amager Strandvej, 2300 København S

Læs mere på naturderbevaeger.dk under 'Aktiviteter for alle'

Send børnene på eventyr

Har ungerne lyst til at prøve kræfter med kanosejlads på åen og fjorden, så send dem på Adventure Trip, som er tre udfordrende timer fyldt med oplevelser og action.

Deltagerne inddeles i mindre hold, som sammen vil løse opgaver og prøve de forskellige aktiviteter. Det koster 125 kr. pr. barn at deltage.

Tilmelding nødvendig – kontakt Glenn Ullerup på info@koldingspejderne.dk eller telefon 28 92 55 98.

Dato: Lørdag 10. september kl. 9-12.

Mødested: Koldingspejderne, Ålykkegade 45, 6000 Kolding

Læs mere på friluftsoplevelser.dk

Roning og fritidsfiskeri på Stege havn

Stege Roklub fortæller om mulighederne for roning i farvandet omkring Møn, og der vil være mulighed for at prøve roning og kajak i praksis.

Hvem ved, om det er lige præcis den sportsgren, du har gået og sukket efter, uden at vide det.

Fra kl. 15 står en naturvejleder klar med fiskenet og akvarier og fortæller om dyrene og planterne under vandet.

Derudover vil Dansk Amatørfiskerforening bl.a. fortælle om fritidsfiskeri med ruser.

Arrangementet er gratis og egnet for både børn, gangbesværede, kørestolsbrugere, hundeejere og andet godtfolk.

Dato: Søndag 11. september kl. 13-17.

Mødested: P-plads ved Stege Havn, Ved Havnen, 4780 Stege

Oplev sort sol

Om foråret og tidligt i efteråret samles mellem en halv og en hel million stære i marsken i Sønderjylland – et fænomen, der kaldes 'sort sol'. Visuelt er det vel nærmest marskens svar på nordlys og en af sæsonens helt store og enestående naturoplevelser.

Nogle aftenskoler arrangerer sort sol-ture til Vadehavet fra f.eks. København.

Læs mere på aof.dk

(søg på 'sort sol' i søgefeltet) og på sortsafari.dk

Spændende sælsafari

Det er også sæson for sælsafari i det sønderjyske. Sejl f.eks. med en færge fra Rømø til Sild, og stig her om bord i en kutter, som tøffer ud til sælerne – er I heldige, møder I også marsvin og en række forskellige vadehavsfugle. Sejlturen er på fire timer og koster 225 kr. pr. voksen og 175 kr. pr. barn.

Læs mere på sortsafari.dk

Tag på kryddersnapsetur

Haps, haps, haps, nu skal vi ha' snaps. Kryddersnaps. Men først skal den laves. Og lige nu er det perfekte tidspunkt at gå i gang på, så du har noget forskelligt at byde på, når julefrokostsæsonen går i gang.

Der er ture mange forskellige steder i landet – f.eks. i Feldborg Nørreskov i Midtjylland. Her går deltagerne på jagt efter urter til den 'hjemmebryggede' snaps. Undervejs smager man på et par forskellige af naturvejlederens medbragte kryddersnapse – og hun lover, at der vil være mange forskellige slags.

Medbring selv et glas, en lille madpakke og – hvis du er virkelig prof – eventuelt smagsprøver til at dele med de øvrige deltagere. Turen er ikke så velegnet til gangbesværede, børn eller barnevogne. Til gengæld er den gratis.

Tilmeld dig på hos Vibe Søndergaard på mail visje@nst.dk eller telefon 72 54 36 89.

Besøg brunstige Bambier

I september er der fuld tryk på hjortenes hormoner – de er i brunst og brøler på hunner og parring.

Men selv om du bor lige i nærheden af en skov fuld af brunstige, brølende kronhjorte, kan det være en god idé at alliere dig med en erfaren naturvejleder, som ved, hvor tæt man kan komme på dem uden at blive overfaldet.

I Midtjylland kan du f.eks. komme med på hjortebrølstur det meste af september.

Læs mere på naturstyrelsen.dk/Lokalt/Midtjylland – klik på 'Naturture og foldere'

Gå på svampejagt

Du kan finde spisesvampe i skoven hele året, men højsæsonen er fra august til oktober. Fra sidst på sommeren og det meste af efteråret myldrer skovbunden med alle slags svampe. I sensommeren er der gode muligheder for at finde rørsvampe, champignon og de sidste kantareller. Og de, som ikke nu tænker 'svampe + fløde + persille + ristet brød = mums' burde have frataget muligheden for at producere mundvand. Men husk: Spis aldrig en svamp, som du ikke er 100 procent sikker på, hvad er. Hvis du gerne vil blive klogere på svampe, så køb en god svampebog, eller tag med en svampekyndig på tur.

Find en svampetur i dit lokalområde på naturstyrelsen.dk – søg i fritekstsøgningsfeltet på 'svampeture'

Tag med jagthunden på arbejde

Bang! Så har jægeren skudt en and, der tilsyneladende dumper ned i et uigennemtrængeligt krat eller vildnis af siv – alligevel kommer jagthunden som regel hurtigt tilbage med byttet.

Her får du mulighed for at høre lidt mere om, hvordan den bærer sig ad med det og spørge jægerne om alt mellem himmel og jord. Og få en demonstration af hundenes apportevne.

Og hvem ved: Måske bliver du ligefrem ansporet til at gå i gang med et af efterårets jagttegn-kurser eller prøve lerdueskydning? Eller få en hund.

Kontakt evt. Vibeke Nørby på vibeke.norby@middelfart.dk eller telefon 88 88 47 98.

Dato: Søndag 11. september kl. 12-17.

Mødested: Grimmermosehuset, Kongebrovej 68, 5500 Middelfart

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere