Del ikke dine rejseplaner på Facebook

Dine opdateringer fra udlandet er guf for indbrudstyve. Se hvordan du minimerer risikoen for indbrud

Nogle ferierejsende kommer hjem til en kælder fuld af vand - andre til en tom stue. (Foto: Colourbox.com)
Nogle ferierejsende kommer hjem til en kælder fuld af vand - andre til en tom stue. (Foto: Colourbox.com)

For nogle år siden, gjorde et telefonselskab i en reklame opmærksom på, at det var en dum idé at fortælle på telefonsvareren, at man var på ferie i Vesterhavshytten.

Og ligeledes er det en dum idé at dele sine rejseplaner på de sociale medier herunder danskerfavoritten Facebook.

En netop offentliggjort undersøgelse fra YouGov Zapera for Codan Forsikring afslører således, at knap en ud af fem danskerne (18 procent) har delt deres rejseplaner via Facebook.

Sådan minimerer du risikoen
Og det kan være en invitation til indbrudstyve.

- Selvom det kan være svært at linke indbrud i hjemmet med opdateringer på sociale medier, er der ingen grund til at tage chancen, siger Lotte Schartau, produktekspert hos Codan, og fortsætter:

- Man kan gøre flere ting for at mindske risikoen. For det første skal man tjekke sine privatindstillinger på de sociale medier, så man er helt sikker på, at det kun er vennerne på eksempelvis Facebook, der kan se statusopdateringer, billeder og så videre.

- For det andet er det også en god ide, at lade være med at skrive sin adresse og sit telefonnummer på profilen, da det er informationer, der kan bruges til at opsøge en hjemmeadresse.

- Og endelig skal man helst vente med at lægge feriebilleder op, til man er hjemme fra ferien igen.

Vent med at dele feriebilleder
Har man en almindelig indboforsikring fra et af de større forsikringsselskaber i Danmark, dækker den stort set altid ved indbrud, også hvis indbrudstyven har fundet frem til sit mål ved hjælp af sociale medier. Men det ændrer ikke på, at man står tilbage med det ubehagelige ved selve situationen og i nogles tilfælde med en ærgrelse over, at have mistet ejendele med stor affektionsværdi, som jo ikke umiddelbart kan erstattes.

- Man skal altid tænke sig om, også i forhold til adfærd på de sociale medier. Selvom man rigtig gerne vil vise vennerne, hvordan man fx har overvundet sin frygt for havet og stået på vandski efter en speedbåd midt i bounty-land, så er det nogle gange det mest fornuftige at vente med at dele den slags oplevelser, til man er hjemme igen”, afslutter Lotte Schartau.

Særligt de 18-34-årige skal være varsomme. For her deler over en tredjedel (36 pct.) deres rejseplaner på de sociale medier.