Sådan får du en bedre og billigere bilferie

Få mest muligt ud af bilferien med disse gode råd fra Trafikstyrelsen

Bilferien kan blive et helvede, hvis ikke man har forberedt sig ordentligt. (Foto: Colourbox.com)
Bilferien kan blive et helvede, hvis ikke man har forberedt sig ordentligt. (Foto: Colourbox.com)

Cirka 300.000 danskere tager hver sommer på bilferie.

Men mens tanken om den totale frihed på fire hjul på vej ned gennem Europa lokker mange danskere, så kan bilferien også gå hen og blive en oplevelse af den slags, som mange vest for Lillebælt vil betegne træls.

For mens du ikke kan gøre ret meget ved de støjende ungers madkamp på bagsædet, der resulterer i, at du det meste af turen må køre rundt med mayonnaise i nakken, så kan du alligevel gøre en del for at gøre turen så behagelig som muligt.T

Her følger således 10 gode råd fra Trafikstyrelsen til de danskere, der har planer om at kaste sig ud i projekt bilferie denne sommer.

1. Pak kun det nødvendige
En overlæsset bil er ikke rar at sidde i. Samtidig gør det også bilferien til en unødvendig dyr oplevelse. Den ekstra vægt resulterer nemlig i et øget brændstofforbrug. Også en tagboks kan være en dyr fornøjelse. Den skaber nemlig vindmodstand, der gør at motoren må arbejde hårdere og dermed bruger op til 15 procent mere brændstof.

LÆS OGSÅ: Den mest irske del af Irland

2. Tjek dækkene før I kører af sted
Flade dæk forringer bilens køreegenskaber og øger brændstofforbruget. Ved motorvejskørsel er det vigtigt at kunne reagere hurtigt - og der er dækkenes ydeevne essentiel. Det er samtidig dyrt at køre med for lavt dæktryk. Hvis dine dæk mangler 20 procent luft, stiger brændstofforbruget med 5-10 procent. Det optimale dæktryk er angivet i bar og står i bilens instruktionsbog, i dørstolpen eller ved tankdækslet. Vær opmærksom på, at hvis en bil er tungt lastet, skal dæktrykket være lidt højere. Det er normalt oplyst de samme steder.

LÆS OGSÅ: Her er de bedste rejseapplikationer til mobilen

3. Vær forudseende
Også på lange ture er det vigtigt at være forudseende og holde godt øje med trafikken. Ikke bare for at øge sikkerheden, men også for at forbedre brændstoføkonomien. Ved at være opmærksom og f.eks. lægge dig i den rette vognbane og slippe speederen ved en forhindring på vejen kører du mere energirigtigt.

4. Brug kort eller GPS
Det er både irriterende og dyrt at fare vild. Med et kort og en GPS undgår du at spilde både brændstof og tid ved at fare vild.

5. Undgå aggressiv kørsel
Det er decideret farligt at holde på sin ret, i for eksempel 'flettesituationer', når du kører på motorvej. Derudover spilder du meget brændstof ved aggressiv kørsel med mange opbremsninger både på motorvej og i byerne.

6. Sæt tid nok af til rejsen
Planlæg aldrig dit ankomsttidspunkt efter turbokørsel på de tyske motorveje. Du kan spare op mod 60 procent af brændstofforbruget ved, at køre 120 og ikke 160 kilometer i timen.

7. Planlæg overnatning på forhånd
Der spildes både tid og brændstof ved at køre rundt og prøve at finde et overnatningssted undervejs. Mange populære rastestop har ikke plads til folk, der ikke har bestilt.

8. Gør bilen ferieklar
Det er ikke bare irriterende, men også farligt at få motorstop på stærkt trafikerede veje. Tag bilen en tur til mekanikeren, før I kører hjemmefra. På den måde sikrer du, at bilen er i orden - og det sparer jer ikke bare for nedbrud, men også for en god del brændstof. Biler i god stand bruger nemlig mindre brændstof.

9. Brug kun aircondition når det er nødvendigt
Aircondition er en enorm energisluger, så der er god grund til at begrænse forbruget, du øger nemlig brændstofforbruget med op til 15 procent, når du bruger aircondition.

10. Kør i femte gear når du kan
Moderne biler kan køre i femte gear allerede ved 50 kilometer i timen. Ved at komme hurtigt op i gear sparer du brændstof og kan slappe af med begge hænder på rattet hele vejen til sydens sol.

Se alle kørerådene på www.kørgrønt.dk.

0 kommentarer
Vis kommentarer