Imponerende bådbyggeri fra vikingetiden

Sjælland byder på mange spændende attraktioner, der er værd at køre en tur efter. Vikingeskibsmuseet i Roskilde er en af dem

Ægte vikinger er der stadig et par stykker tilbage af. (PR-foto)
Ægte vikinger er der stadig et par stykker tilbage af. (PR-foto)

Her er et væld af smukke vikingeskibe udstillet. Nogle af dem er dele af ægte vikingeskibe fundet på havets bund omkring Roskilde. Mens langt de fleste er imponerende rekonstruktioner, der er bygget ud fra den viden, man i dag har om de gamle vikingers måde at bygge skibe på.

- Museet åbnede i 1969 på baggrund af resterne af fem vikingeskibe fundet på bunden af havet ved Skuldelev. Disse skibe er i dag samlet og udstillet i vores store museumshal, fortæller Preben Sørensen, pressekontakt på museet.

Imponerende bådbyggeri
De rekonstruerede skibe på museet er alle bygget med gammeldags værktøj, præcis som vikingerne gjorde det. Også selv om man i dag hurtigt ville kunne flikke et vikingeskib sammen med morderne værktøj.

- Vi bygger skibene med samme typer værktøj, som vikingerne gjorde det for at få mest mulig viden om deres teknikker suget til os. Der er intet nedfældet om, hvordan vikingerne byggede deres skibe, så vi må prøve os frem på baggrund af de gamle skibe, vi har fundet, fortæller Preben Sørensen.

Solid sejlads
Selv om han har sejlet havene tynde i de primitive skibe flere gange, bliver han gang på gang imponeret over hvad de gamle vikinger formåede at konstruere med deres simple værktøj.

- De var dygtige bådbyggere, det må man sige. Skibene skulle kunne holde til vejr og vind og sejladsen var en vigtig bestanddel af livet. Det kan være helt vanvittigt at tænke på, hvor vidt omkring vikingerne nåede i deres sejlbåde, siger Preben Sørensen.

Se flere artikler fra Ekstra Bladets rejse Danmark Rundt

1 af 2 
2 af 2 Ægte vikinger er der stadig et par stykker tilbage af. (PR-foto)
0 kommentarer
Vis kommentarer