Hjælp, det spøger i Danmark

Det er uhyggeligt! Tag på opdagelse på de hjemsøgte jyske slotte og herregårde

Idyllisk ser det ud, men der er masser af uhyggelig aktivitet på Sønderborg Slot. (Foto: Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot)
Idyllisk ser det ud, men der er masser af uhyggelig aktivitet på Sønderborg Slot. (Foto: Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot)

En stille rislen af gru glider ned over rygraden. Hjertet hamrer mere bævende end en gammel pumpe til en muggen luftmadras.

'Hvad var det?!' – den mindste lyd får kroppen til at springe flere centimeter op i luften.

Ahhhh, hvem sætter ikke pris på et godt gammeldags gys?

LÆS OGSÅ: Deeet - eer - uhyyggeliiigt

Jagten på frygten behøver ikke sende dig ned til den bebumsede teenageknægt i din lokale Blockbuster. Ethvert jysk slot og herregård med respekt for sig selv har nemlig sine egne spøgelser og historier så slemme, at du risikerer at tisse i trussen af skræk.

Vi har fundet fire gode spøgelseshistorier. Så er det op til dig at finde resten … hvis du altså tør!

Sønderborg Slot

På Sønderborg Slot går både en dronning og en nådeløs hertug igen. Dronningen er dronning Dorothea, der var gift med Christian III. Hun døde i 1571, men hendes lig blev først sendt til Roskilde Domkirke, hvor konge-slægten ligger begravet, ti år senere.

Dronningen var tæt knyttet til Sønderborg Slot, ikke mindst til kapellet, og det er netop herfra, at hun som hvid dame starter sin vandring.

Flere mennesker, heriblandt den nu afdøde museumsleder Jørgen Slettebo, har set dronningen gå gennem slottet. Hun reagerer ikke på mennesker. Med sit markerede ansigt og stiv mine vandrer hun gennem slottet på sine egne ærinder.

Efter dronning Dorotheas død blev Sønderborg Slot hovedsæde for Hans den Yngre, hertug af Sønderborg. Han var en helvedes karl, der dræbte og torturerede befolkningen.

Hans genfærd er heller ikke en behagelig fætter. En gang i 1930'erne mødte en museumsvagt hertugens genfærd, og han måtte efterfølgende stoppe med sit arbejde.

Tag på spøgelsesvandring:

I juni, juli og august er der spøgelsesvandring i de sene aftentimer på Sønderborg Slot. Her bliver du mødt af kutteklædte munke, der guider ved flagermuslygtens skær, mens de fortæller historierne om dronningen og hertugen.

Læs mere på museum-sonderjylland.dk/sonderborg.html

Børglum Kloster

For spøgelsesentusiaster er Børglum Kloster et sandt mekka. I gamle dage hærgede herremanden Frederik Kjær klostret. I live var han en benhård satan – og i døden ligeså. Han skræmte beboerne fra vid og sans, og han blev først stoppet, da en snarrådig studerende fik ham lokket ind i et lillebitte hul – og sat en prop i. Så kunne han ikke slippe væk.

Da klostret stadig var kloster, boede her præmonstratensermunke. En nat skulle den protestantiske biskop Peter Kierkegaard (1805-88) overnatte på klostret. Munkeordenen var ikke længere på klostret, men da Kierkegaard vågnede, opdagede han til sin store rædsel, at han alligevel var omringet af munke. De blegnede kun langsomt …

Nogle dage skulle klostret forsvinde. Altså sådan helt forsvinde. Pist væk. For den forhadte bisp Stygge Krumpen havnede i helvede, men en gang om året får han lov til at komme i Himlen. Når bispen slipper fri fra det underjordiske, siger myten, at han trækker Børglum Kloster med sig.

Læs mere på boerglumkloster.dk

Voergaard Slot

På Voergaard Slot regerer Ingeborg Skeel, og det på trods af hun døde for over 400 år siden. Hun var efter sigende så skrap, at hendes forpinte sjæl går igen som hvid dame.

Ingeborg Skeel blev lagt for had af en stor del af lokalbefolkningen på grund af sit handelstalent. Rækken af historier om hende er mange. Blandt andet skulle hun have druknet arkitekten Philip Brandin i voldgraven, så han ikke skulle bygge et slot som

Voergaard igen. Spøgerierne begyndte med det samme efter hendes død.

Den tidligere slotsforvalter boede i de rum, som før var en del af Ingeborg Skeels gemakker, og igennem 35 år og oplevede han tit, at hans to granddanois-hunde peb og lagde sig på gulvet. Lige bagefter så han hende ofte stå og blot betragte rummene.

En af de få døre, som sidder på sin oprindelige plads, er netop den dør, som fører fra Riddersalen til hendes tidligere gemakker. Den banker hun på, når den er lukket.

Læs mere på voergaardslot.dk

Aggersborggaard

Det mest prominente spøgelse på Aggersborggaard er Kong Knud den Hellige, der dog var langtfra så hellig, som navnet antyder. I sit gengangeri skulle han gennemleve sine sidste timer på Aggersborg, inden han valgte at stikke af fra vendelboerne, med hvem han lå i strid.

Siden blev han indhentet og dræbt i Sct. Albani Kirke i Odense.

Senere overtog herremanden Mads Speitzer slottet. Han var en djævel over for sin livegne, så det virker mere end rimeligt, at han kom i klammeri med Satan selv.

En lang historie kort: Speitzer spillede sit liv væk til Satan, men snød ham på målstregen. Senere døde Mads Speitzer under omstændigheder, der efterlod lokalbefolkningen uden tvivl: Lucifer havde en finger med i spillet.

I dag vandrer Mads Speitzer hvileløst rundt på Aggersborgaard og ved Limfjorden, mens han jamrer skrækkeligt.

1 af 2 Busten af Ingeborg Skeel er muret ind i Riddersalens væg. Det er oftest her, hun kommer forbi. (PR-foto)
2 af 2 Idyllisk ser det ud, men der er masser af uhyggelig aktivitet på Sønderborg Slot. (Foto: Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot)
0 kommentarer
Vis kommentarer