Hold ferie i fortiden

Rundt om i landet vækkes tidligere tider til live

Alexander på ti år slår mave efter at have spist bålmad i jernalderlandsbyen i Sagnlandet Lejre. (Polfoto/Jacob Ehrbahn)
Alexander på ti år slår mave efter at have spist bålmad i jernalderlandsbyen i Sagnlandet Lejre. (Polfoto/Jacob Ehrbahn)

Har du nogensinde drømt om at være ridder, skønjomfru, viking eller klog kone? Så kan du blive det i ferien.

Rundt omkring i Danmark bliver fortiden vakt til live, og du kan selv prøve kræfter med hverdag og fest fra stenalder til landbosamfund.

Gå på opdagelse i fortiden og prøv mad, tøj, våben og huse.

Urokser og ofringer

Fortiden var farlig. Hvis du var så heldig at overleve en barndom uden lægehjælp og 'Disney Sjov', kunne du se frem til en dagligdag med brændenælde-tøj og olme urokser. Som om det ikke var nok, fandtes der også menneskeofringer. Det gjaldt om ikke at blive uvenner med de forkerte i landsbyen.

Alt det kan du opleve på sikker afstand, hvis du besøger Sagnlandet Lejre. Her er bygget kopier af landsbyer fra stenalder, jernalder og vikingetid.

Har du og din familie mod på at opleve fortiden på egen krop, kan I blive fortidsfamilie og flytte ind i et af husene i en hel uge. Hvis I ikke har lyst til at skifte sengetøjet ud med halm og gedeskind, kan I besøge Sagnlandet Lejre som ganske almindelige gæster.

I løbet af sommeren er der masser af aktiviteter lige fra vævning til bueskydning, historiefortælling og mulighed for at drikke varm mælk frisk fra ko.

Find ud af mere på sagnlandet.dk

Seværdigheder i nærheden: Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Ledreborg Slot.

Lanser og pølser

Hvad er verdens sejeste sommerjob? Ridder må være et godt bud. Hvis du vil opleve middelalderens jernmænd, så brug en feriedag i Middelaldercentret i Nykøbing Falster.

Her er der hver dag i højsæsonen ridderturnering, hvor krigere med hest, lanse og rustning tørner sammen og slås om lokale skønjomfruer.

Hvis du er mere til pølser end lanser, har Middelaldercentret også en god restaurant, der serverer mad baseret på fortidens opskrifter.

Se mere på middelaldercentret.dk

Seværdigheder i nærheden: Lalandia, Knuthenborg Safaripark.

Emil fra Lønneberg på dansk

Nord for København ligger en anden verden. En landsby, hvor husene har stråtag, folk kører i hestevogn, og melet bliver malet på vandmølle. Frilandsmuseet er ren 'Emil fra Lønneberg'. Bortset fra, at vi ikke er i en svensk tv-serie, men blandt ægte, danske bondehuse.

Bygningerne på Frilandsmuseet er rigtige huse, der bid for bid er blevet pillet ned rundt omkring i Danmark for at blive genopført som levende museum.

Du kan besøge alle husene og gå på opdagelse i de mørke rum og smukke haver. Frilandsmuseet er perfekt til skovtur, og der er masser af hyggelige steder, hvor der kan spises medbragt mad.

Tjek det ud på natmus.dk/sw4621.asp

Seværdigheder i nærheden: Dyrehaven, Sorgenfri Slot.

1 af 3 Hver dag i højsæsonen tørner ridderne ud og kæmper om skønjomfruerne. (PR-foto)
2 af 3 På Frilandsmuseet bager de brød af mel, der er malet på en vandmølle. (Polfoto/Niels Hougaard)
3 af 3 Alexander på ti år slår mave efter at have spist bålmad i jernalderlandsbyen i Sagnlandet Lejre. (Polfoto/Jacob Ehrbahn)
0 kommentarer
Vis kommentarer