Flyruter i Europa er i drift trods askesky

Kun ringe risiko for en gentagelse af sidste års krise med lukkede luftrum dag efter dag, siger eksperter

Et udbrud i Islands mest aktive vulkan førte mandag til en lukning af øens vigtigste lufthavn, mens lufthavnene i det øvrige Europa fortsat var åbne, men på vagt over for askeskyen.

Eksperter vurderer, at der kun er ringe risiko for en gentagelse af krisen fra sidste år, hvor luftrummet over meget af Europa blev lukket i seks døgn på grund af vulkanaske fra Island. Lukningerne kostede verdens flyselskaber omkring 1,7 milliarder dollar (omkring ni milliarder kroner).

Indtil nu er det byer og landsbyer syd og øst for Grimsvotn vulkanen, som er ramt hårdest. Men askeskyen er også begyndt at drive mod Reykjavik, hvor landets store internationale lufthavn er lukket.

- Askeskyen ventes at nå det nordlige Skotland tirsdag. Hvis vulkanudbruddet fortsætter med samme intensitet, så kan det franske og spanske luftrum blive berørt torsdag, advarer den europæiske flyvelederorganisation Eurocontrol i en bulletin.

Flyselskaber så langt væk som Australien siger, at de nøje følger udviklingen omkring den islandske vulkan.

Islands meteorologiske instituttet siger, at asken fra Grimsvotn, som sidst var i udbrud i 2004, er taget af i højde.

- Den er nu stabil i 10 kilometers højde, siger meteorologen Teitur Arason.

En professor i geofysik ved Islands Universitet, Magnus Tumi Gudmundsson, ser tegn på, at vulkanudbruddet er aftagende i styrke.

- Men det er stadig ret kraftigt. Udbruddet er det kraftigste i vulkanen siden 1873, siger han.

Virkningerne for flytrafikken er mere begrænset end under krisen sidste år på grund af mere gunstige vejrforhold, en tungere aske og en højere tolerance over for askeskyer hos myndighederne.

Lederen af et dansk-islandsk forskerteam, som har gennemgået forløbet under krisen med askeskyen sidste år, fastslog for nylig i en rapport, at det var korrekt at lukke luftrummet.

0 kommentarer
Vis kommentarer