Danske Carla glemte aldrig Titanic

Hun overlevede forliset, og blev senere begravet i den natkjole, hun havde på, da skibet sank

Denne natkjole havde Carla på den nat i 1912, da skibet sank efter kollisionen med isbjerget. Samme natkjole blev hun begravet i, da hun døde i 1980. (PR-foto)
Denne natkjole havde Carla på den nat i 1912, da skibet sank efter kollisionen med isbjerget. Samme natkjole blev hun begravet i, da hun døde i 1980. (PR-foto)

LÆS OGSÅ: Titanic til Tivoli med dansk islæt

Sønderjyske Gitte Olsen er hædersgæst, når udstillingen Titanic The Exhibition lægger til kaj ved Tivoli Slottet i København.

Hun er nemlig oldebarn til den fynske tjenestepige Carla Christine Nielsine Andersen-Jensen, den ene af bare to danskere, som overlevede Titanics forlis.

Og da Tivoli sætter ekstra fokus på de danske skæbner, er Carlas oldebarn blevet bedt om at tale ved udstillingens gallaåbning i morgen, 10. april.

Kun to ud af de i alt 14 danskere om bord på Titanic overlevede forliset den aprilnat for snart 99 år siden: 40-årige Jenny Hansen, der efterfølgende bosatte sig i USA og aldrig siden besøgte Danmark, og så den blot 19-årige fynske tjenestepige Carla Christine Nielsine Andersen-Jensen, som siden vendte hjem til Fyn og stiftede familie.

For Carla blev natten mellem 14. og 15. april en mærkedag, der blev markeret gennem hele hendes liv.

År efter år holdt den fynske bondekone sig vågen netop denne nat og mindedes dens rædsler, mens hun iagttog den gamle natkjole på sofabordet. Den natkjole, hun som blot 19-årig havde iført sig 14. april 1912, da hun gik til køjs i sin 3. klasses kahyt på Titanic.

Vågnede af et bump
I anledning af Titanic-udstillingen har Ekstra Bladet kigget i arkiverne og fundet et interview, som Carla gav til Ekstra Bladet for 55 år siden – i april 1956. Her fortæller hun om skæbne-natten, hvor bølgerne tog både hendes forlovede, hendes bror og farbror.

Carla delte kahyt med to engelske og en svensk pige. Slagtermesterens datter fra Eskildstrup var på vej til Portland, Oregon, for at starte et nyt liv med sin forlovede Hans Peder Jensen.

Alle var gået tidligt til ro, da 3. klasses passagerer ikke måtte færdes på dækket efter kl. 22.

Pigerne vågnede ved et bump, men faldt i søvn igen. Omkring kl. 00.30 blev de vækket af Carlas onkel, der bad hende tage en frakke på og komme med op på dækket.

Carla kom om bord i en af de sidste redningsbåde, der kom i vandet. Onkelen rakte hende hendes personlige papirer med ordene 'måske kommer du til New York en dag før vi andre fynboer'.

'Intet var tilbage'
– Det kom så pludseligt. Vi sad i redningsbåden og så tilbage mod den oplyste damper, da vi høre et mangestemmigt angstskrig. Sømændene sled i årerne for at komme væk. Få minutter efter var vandet stille igen, men Titanic var borte. Intet var tilbage undtagen de redningsbåde, der var søsat. Man glemmer aldrig og er en gang for alle blevet belært om, at mennesker er små.

Carla og de øvrige i redningsbåden blev samlet op af et skib, og i New York blev Carla indkvarteret på et hospital, hvor hun sendte besked hjem om, at hun var i live, men ikke de andre tre. Hendes far sendte et telegram, hvor beskeden var: 'Kom straks hjem'.

Begravet i Titanic-natkjole
Carla var tilbage i Eskildstrup 13. maj. Siden forlod hun aldrig Danmark. 'Og året efter blev De gift?', spørger journalisten.

– Man kan jo ikke sige nej til livet, selv om man kommer ud for svære oplevelser, svarer Carla.

Den udkårne var husmand Frederik Pedersen. Sammen fik parret tre børn: Laurits, Ellen og Bente.

Carla døde 14. marts 1980 og blev efter eget ønske begravet i den natkjole, hun havde på på Titanics skæbne-nat.