Titanic til Tivoli med dansk islæt

Præcis 99 år efter Titanics afsejling fra Southampton åbner en stor udstilling om skibet og det skæbnesvangre forlis

Det 'synkefri' skib kom kun ud på en rejse, og det var jomfrurejsen. Den blev fatal. (PR-foto)
Det 'synkefri' skib kom kun ud på en rejse, og det var jomfrurejsen. Den blev fatal. (PR-foto)

Læs også interviewet med danske Carla, der overlevede Titanics forlis.

Kulden kravler lige så stille op gennem fingre, hånd og arm og spreder sig til hel kroppen. Så flyt dog hånden, siger dit instinkt. Men når du trækker hånden væk fra den store isblok, gyser du formentlig stadig mentalt.

For det var i isnende kulde som denne, de desperate ombordværende på Titanic for 99 år siden kæmpede for deres liv i Atlanterhavet efter 'det synkefri' skibs kollision med et isbjerg.

Det to en halv meter høje og flere meter lange isbjerg er en del af udstillingen Titanic The Exhibition, som kan opleves i Tivoli Slottet i København.

LÆS OGSÅ: Titanic mindecruise er allerede udsolgt

Vel er det bare en lille isterning i forhold til det isbjerg, som Titanic ramte, men alligevel er det med til at give dig følelsen af, hvordan det var at være med om bord den skæbnesvangre nat mellem 14. og 15. april 1912, hvor 1495 mennesker mistede livet.

Det samme er de mange original-effekter fra skibet og de livagtige tableauer fra f.eks. en overdådig førsteklasses kahyt og den mere ydmyge tredjeklasses kahyt med køjesenge.

Fokus på danskerne om bord
Flere end 1.250.000 mennesker har gyst og måske også fældet et par bevægede tårer over de mange ulykkelige skæbner, mens de er gået gennem udstillingen Titanic The Exhibition på dens rejse rundt i verden.

Men ingen har set præcis det, som udstillingen om verdens mest berømte skibskatastrofe byder på, når den fra i morgen 10. april – 99- års-dagen for Titanics afsejling fra Southampton – og året ud lægger til kaj ved Tivolis H.C. Andersen Slot.

Tivoli har nemlig besluttet at give udstillingen et særligt dansk islæt ved at sætte ekstra fokus på de 14 danskere, der var med på det såkaldt synkefri skibs tragiske jomfrurejse.

Efterlysning bar frugt
I den forbindelse efterlyste Tivoli tidligere på året her i Ekstra Bladet effekter fra og oplysninger om de 14 danske ombordværende. Og det har båret frugt.

– I forbindelse med efterlysningen i Ekstra Bladet, som siden spredte sig som ringe, har vi fået mere end 80 henvendelser. Det er mange. Og mange af dem havde en god historie, siger Torben Plank, presseansvarlig for udstillingen i Tivoli.

Blandt de håndgribelige ting er flere avisartikler med omtale af forliset samt en skillingsvise fra Søfartsmuseet, derudover har Tivoli også været i kontakt med efterkommere af de danske Titanic-rejsende.

– Tivolis Titanic-gæster vil bl.a. kunne se en original salgsplakat om, at man skal købe billet til Titanic i Nyhavn. Den er mega-slidt, men fantastisk!, lyder det begejstret fra Torben Plank.

Verden rundt
Det er første gang, Titanic-udstillingen, som blev grundlagt for 35 år siden, kan opleves i Danmark. Tidligere har den kunnet opleves i blandt andet Berlin, Stockholm og senest i spanske Pamplona.

Ved indgangen får du udleveret en mp3-afspiller, der anvendes som guide rundt i udstillingen. Ved hver montre og tableau får du historierne fortalt på blandt andet dansk, svensk, tysk eller engelsk.

Flere steder undervejs er der audio- og videopræsentationer, der bringer dig helt tæt på passagerers og besætnings sidste timer.

1 af 3 Titanic var indrettet flot til den fine tur over Atlanten. (PR-foto)
2 af 3 I udstillingen finder man også 'en kopi' af isbjerget, der blev Titanics skæbne. Rør ved det og gys!
3 af 3 Det 'synkefri' skib kom kun ud på en rejse, og det var jomfrurejsen. Den blev fatal. (PR-foto)