Annonce:
Annonce:

Der sker ikke en skid

Hvilket bedre sted til en kold tyrker fra hverdagens stress end en øde fyrhytte på Møn, hvor der efter udlejerens udsagn ikke sker en hujende fis

Der er hverken mobildækning eller internetadgang i Fyrhytte. Til gengæld kan du koble helt af i det undendørs badekar.
Der er hverken mobildækning eller internetadgang i Fyrhytte. Til gengæld kan du koble helt af i det undendørs badekar.
Annonce:
Følg Ferie

Hjemmesiden derskerikkeenskid.dk garanterede ’time out’ fra hverdagen og en mulighed for at holde pause fra hurtigheden... ved at overnatte i et gammelt og meget øde udkigshus ved Møns Fyr. ’Grib tiden’ stod der. Det måtte prøves.

Jeg lejede hytten og tog overskudsagtigt af sted til den forjættende intethed, men virkeligheden spillede mig et puds. Efter fem timer og 35 min. lå jeg i sovesofaen og trykkede panisk på mobiltelefonen. Den tåbelige tingest nægtede at samarbejde med nærmeste sendemast.

Annonce:

Jeg trak dynen op over næsen. Lyset fra fyret oplyste hytten i hvidgule glimt. Det er dæleme rigtigt, hvad der står på hjemmesiden: Her sker ikke en skid. Men jeg kan klare det. Jeg er en stor pige, tænkte jeg.

Min ven sølvmågen
Møns Fyr står som et kompakt gult rør på det sydøstlige Møn ud til klintekanten med den forunderlige fortidsskov, Busene Have, mod vest og Møns Klint, der vokser op af jorden mod øst.

Fyrhytten er et lille dukkehus. En stue med en sovesofa og vinduer på tre sider med udsigt ned på Østersøens blå vandspejl. Der er også et køkken og et minimalt badeværelse.

Når man skal i bad, foregår det udenfor - i et badekar på kanten af klinten. Det er forbundet med varmvandsbeholderen via et finurligt, hjemmelavet rørsystem. Det må jeg prøve, er min første tanke ved ankomsten til Fyrhytten.

Da jeg lidt senere står udenfor, kigger jeg mig blufærdigt omkring, før jeg husker, at jeg er midt i ingenting. Jeg slipper håndklædet og stiger op. Føler mig et øjeblik som Venus, før jeg nedsænker mit korpus, nu iført gåsehud, i det varme skumbad.

Her ligger jeg på en klintekant i det tidlige forår i et varmt bad, der dufter af lavendel. Jeg ser på mine fødder, der langt nede rager op over kanten af badekarret. Da stiger en kornfed sølvmåge op over klintekanten og hænger i luften mellem mine fødder.

Jeg tror, krisen indtraf, da jeg om aftenen sad foran vinduet og spejdede længselsfuldt efter mågen.

Give op?
Nej, ikke give op! Efter en drømmeløs nat går jeg en tur i det gudeskønne mønske landskab. Jeg finder en lille sti ned til stranden. Vinden er frisk, og der kommer en skøn, glasagtig lyd, når bølgerne slikker ind over strandbredden.

Annonce:

Pludselig vokser klinten op af jorden som en væg i hvidt. Inden jeg ved af det, hænger kæmpe klintepartier som altaner over mig. Jeg går og går, og det er som en opdagelsesrejse. Nye, fascinerende udsigter åbenbares, og jeg vader i fossiler fra en fjern fortid.

Men hjemme igen er det, som om det er svært at nyde frokosten alene. Jeg rydder op i stilhed. Affaldsposen er kvart fyldt. Alligevel bærer jeg den ud til affaldsbeholderen. Her står jeg længe og spejder efter liv. Der er ikke en levende sjæl. Jeg returnerer til hytten og sidder igen foran vinduerne og ser efter sølvmågen.

Jeg går tre rastløse ture den dag. På min sidste tur falder mørket på. Fyrets lyskegle fejer over landskabet. Jeg gribes af panik og føler trang til at løbe, og da lyset rammer mig, render jeg som bare fanden. Måske er jeg ikke egnet til at være i mit eget selskab?

En genfødt sjæl
Forvandlingen sker på min anden morgen. Da vågner jeg oplagt og føler ægte virketrang. Jeg rydder pænt op på de få kvadratmeter. Jeg spiser morgenmad, mens jeg frydes over de enorme klodser af skibe, der sejler på horisontlinjen. Jeg skriver på min computer og savner ikke at google, opdatere min Facebook eller at maile. Selv mågen savner jeg ikke.

Så går jeg mig en lang tur med min bulede termokande med kaffe. Denne gang går jeg mod øst til Busene Have. Fortidsminder står hemmelighedsfulde mellem træerne. Jeg drikker kaffe og ser på vandet. Mit hoved bugner af gode ideer, som jeg ikke kan vente med at sætte i værk. Tilbage i hytten stripper jeg og suser ud for at tage et bad på klippekanten. Jeg føler mig genfødt.

Da jeg dagen efter tager afsked med Fyrhytten, lover jeg tavst at komme igen. Et ophold her er en kold tyrker fra en travl hverdag, men også oplagt for kærestefolk. Jeg låser bilen op. Jeg synes, at jeg hører mågens hæse skrig bag mig.

Vejen til intetheden
- Selv ingenting kan være frygteligt svært at finde. Men du kan finde kørselsvejledning på Fyrhyttens hjemmeside derskerikkeenskid.dk, hvor du også kan finde priser på overnatning.
- Du hører kun naturens lyde, når du slukker motoren og stiger ud midt i ingenting. Der er hverken mobildækning eller netforbindelse i hytten, uanset om du hopper rundt eller skriger i desperation. Der er ikke en døgner lige om hjørnet, men der er en købmand i Klintholm Havn, der kun ligger nogle få kilometer borte. Det kan dog være en god idé at købe ind i Stege By på vej til hytten.
- Hytten er allerede nu booket i lang tid fremover, så du skal langtidsplanlægge turen. Måske du skulle overveje at gå i frivillig isolation uden for sommersæsonen. Forestil dig den rå Møns Klint eller den nøgne Klinteskov i blæsevejr efterfulgt af et bad på klintekanten, mens du nipper champagne.

Møns Klint
Møns Klint blev til under den sidste istid, hvor gigantiske tunger af is blotlagde kridtlaget, der i øvrigt ligger under hele Danmark. Kridtlaget blev skabt for 75 mio. år siden, da kalkskaller af mikroskopiske dyr blev aflejret på bunden.

Klinten er ca. fem km lang. Det højeste punkt er Dronningestolen, der ligger 128 meter over havet, men lidt inde i landet ligger Aborrebjerget, der når op i 143 meters højde. Den sjældne vandrefalk har ynglet ved Møns Klint siden 2002, og den kan ses, når den med 290 km/t jager duer eller stære ved klinterne.

Klinteskoven bag skrænterne er kuperet og rig på kalk. Derfor er det skønne, danske bøgetræ her kroget som egetræet, ligesom der vokser mange vilde orkideer, bl.a. på de to overdrev, Høvblege og Jydelejet, hvor kvæg gumler græs.

Det interaktive museum, Geocenter Møns Klint (moensklint.dk) ligger på klintekanten. Havet æder hvert år ca. 20-40 cm af Møns Klint, så museet er dømt til i nær fremtid at blive opslugt af havet. Museet har gode kort over hele klinte- og skovområdet.

Fem veje ud af ensomheden
Hvis du rammes af hytte-kuller og simpelthen må væk, kan du:

- Drikke whisky fra Noorbohandelen i Nyord By. Her får du lov til at smage, før den valgte whisky, der ligger i glasbeholdere, tappes på flaske. Whiskyens navn og årgang skrives på flasken med en tuschpen. Læs mere på noorbohandelen.dk.
-Ride på islændere på guidede ture på klintekanten. Gården med de islandske heste ligger langt ude på landet, men der er heste både til erfarne og knap så erfarne ryttere. Tjek moenishest.dk.
- Dyrke din ensomhed og sukke over romantisk havekunst ved Liselund Slot. Haven blev anlagt af Antoine de la Calmette som en kærlighedsgave til hans kone.
- Shoppe i Steges lækre butikker og nyde en lokal øl, kaldet ’4710’ i Bryghuset Møn, der ligger i den gårdhaveagtige Luffes Gård. Øllet siges at være brygget efter inspiration af en mønsk brygkone. Lad øllet friste dig på bryghusetmoen.dk.
- Gå på fossiljagt under klinten ved Store Taler Fald. Her styrtede klinten ned og skred 300 meter ud i havet en nat i januar 2007. Se mere på moensklint.dk.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Vi har et samfund, hvor systemet er blevet vigtigere end borgeren

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: