Brobyværk Kro og Japan på Fyn

Den sydlige del af Fyn byder på alt fra hygge til japanske haver. Det er faktisk rigtig fint

Brobyværk Kros historie går helt tilbage fra til 1645 og stedet har masser af sjæl og hygge. Man føler sig altid velkommen hos Ib og Anne Lise. (Foto: Camilla Cornelius)
Brobyværk Kros historie går helt tilbage fra til 1645 og stedet har masser af sjæl og hygge. Man føler sig altid velkommen hos Ib og Anne Lise. (Foto: Camilla Cornelius)

Der står får og græsser i baghaven og samme sted snor Odense Å sig igennem. Så det er svært at få rejst sig fra den udendørs terrasse, hvor udsigten nærmest skriger idyl.

Samtidig føler man sig straks hjemme hos Ib og Anne Lise. Jørgensen hedder de til efternavn. Men det bruger vi nu ikke. Det er da også derfor, at de lokale tit lige kommer forbi til en morgenbajer, avis og en sludder i de hyggelige lokaliteter.

- Du ser noget sulten ud, lyder det ofte under mit to dages ophold fra ægteparret, der vist synes at undertegnede mangler lidt sul på kroppen.

Og man kan i hvert fald roligt overgive sig til alle måltiderne. Med den fetish, jeg har for fiskefilletter, så ved jeg nu, hvor jeg altid kan være sikker på at få den bedste af slagsen. Da Ib tilmed serverer en ’India Pale Ale’ fra deres eget mikrobryggeri til fisken. Så er jeg sgu solgt.

Brobyværk Kro har været på den samme families hænder igennem 200 år og er oprindelig en tidligere arbejderbolig til et nærliggende våbenværk. Nu fremstår den snorlige med fine værelser og en super hyggelig restaurant. Og meget vigtigt. Der er trådløst internet.

Japan på Fyn
Skal man udforske Sydfyn er Brobyværk Kro et godt sted at starte. Få minutters kørsel derfra ligger for eksempel de Japanske Haver.

Da jeg nogenlunde har det med Japan som med fiske fileter, tænker jeg straks, at konceptet er en tand for sært. Men da jeg først står i haven, som bagmanden, anlægsgartneren Peter Dalsgaard, nærmest har tryllet frem på en græsplæne, så giver det hele mening. Haven har taget flere år at anlægge, og resultatet er simpelthen enestående.

Tænk, at man kan komme til Japan på blot et par timer fra København eller Jylland. De Japanske Haver er gennemført til mindste detalje og rundturen i haven, der beskriver livets gang, bliver afsluttet med en kop grøn te og et japansk måltid serveret af Peters kone Anne. Parret er oprindelig fra Sjælland men flyttede til Fyn for at opbygge det, der altid har været Peters drøm.

– Jeg har altid været fascineret af Japan, og den måde de æstetisk forholder sig naturen, forklarer han.

Havde jeg ikke en tidsplan, kunne jeg være blevet i flere timer og filosoferet over livet.


Se flere artikler fra Ekstra Bladets rejse Danmark Rundt.