Den nordjyske humlerute

235 kilometer efter godt øl - det er hvad humleruten i Nordjylland har at byde på

Bryghuset Vendia er et af stoppene på ruten, hvor det er muligt at drikke og spise. (Foto: Bryghuset Vendia)
Bryghuset Vendia er et af stoppene på ruten, hvor det er muligt at drikke og spise. (Foto: Bryghuset Vendia)
Følg Ferie

I årevis har danskerne, og alle andre livsstilsturister i resten af verden, taget på vinrejser til Frankrig eller på whiskyrejser til Skotland. Enkelte er også taget på øl-ekspedition til Belgien eller har besøgt Oktoberfesten i München.

Nu er velsmagens turistmuligheder vendt på hovedet, Danmark er blevet et af Europas førende øl-lande, og med over 120 bryggerier - store som små - er vi nu det land i verden med flest bryggerier pr. indbygger. Og selv på trods af finanskrisen åbner der stadigvæk flere bryggerier, end der lukker, hvilket gør det oplagt at tage på øl-ferie i Danmark og tale om malt og humle, stout, bock eller india pale ale, i stedet for at tale om singlemalt whisky eller Appellation Contrôlée.

Tour de øl
De danske bryggerier er blevet turistmagneter og har næsten lige så mange besøgende om året som Rundetårn. Det gør bryggerierne til landets femtende-største turistattraktion og bringer dem i liga med blandt andre Den Gamle By i Århus og Nationalmuseet.

I løbet af de sidste seks-syv år er det ene rustikke gårdbryggeri, computerstyrede mikrobryggeri eller gennemdesignede værtshusbryggeri skudt op overalt i Danmark. Alene i Nordjylland er der aktuelt fem bryggerier, som tilmed er brygværtshuse, hvilket betyder, at der også er mulighed for at få noget at spise og drikke.

Hvor skal man så begynde, og hvor skal man slutte? Hvad og hvem skal man besøge?

Planlægning hjemmefra er yderst nyttigt, især med hensyn til de nødvendige pitstops og overnatninger. Øl-turisme og bilisme hænger ikke særlig godt sammen, medmindre der er chauffør på.

Oparbejd tørst
Men heldigvis ligger bryggerierne i dag ikke længere fra hinanden, end at det er muligt at cykle mellem dem - og i disse CO2-tider er det dobbelt oplagt at tage på ølsmagning med jernhesten som transportmiddel. Ikke nok med, at cykler er mere CO2-venlige end biler, så er øl også betydeligt mindre CO2-belastende end vin.

Og så er der jo også kaloriegevinsten på cykel; for hver 6-7 kilometer på cykel forbrændes det, der svarer til en almindelig øl. Så på hele den nordjyske humlerute vil man forbrænde det, der svarer til at drikke 35-40 øl.

Mulighederne for at tage på mange berusende øl-rejser i Danmark er rige. Udover de 120 bryghuse og bryggerier er der mindst lige så mange hæderlige udskænkningssteder, så der er masser af muligheder for øl-turisme til stede. Både Midtjylland, Fyn og Sjælland kan tilbyde de samme store øl-oplevelser som Nordjylland.

Aalborg Beerwalk
- Aalborg Beerwalk er et opløftende tiltag fra VisitAalborg. Det er kort sagt en velorganiseret pubcrawl, hvor det er muligt at smage seks velskænkede specialøl på forskellige pubber i hjertet af Aalborg for 100 kr.
- Deltagerne får værdikuponer til seks smagsprøver á 15 cl og en guide til seks hyggelige pubber. Det er en god og overskuelig måde at besøge nogle af de ypperste udskænkningssteder i Aalborg på - og måske startskuddet til en festlig aften. Billetter kan bl.a. købes hos VisitAalborg og hos Salling Aalborg. De seks pubber er:
- The Irish House
- John Bull
- Old Games Pub
- London Pub
- The Wharf
- Søgaards Bryghus

Madsens favoritter

Fem danske favorit-øl:
Limfjordsporter, Thisted Bryghus
Early Bird, Bryggeriet Fuglsang
Old Gambrinus Dark, Hancock
Pacific Summer Ale, Nørrebro Bryghus
Christianhavn Pale Ale, Amager Bryghus

Fem danske favoritbryghuse:
Herslev Bryghus, Roskilde
Grauballe Bryghus, Silkeborg
Bøgedal Bryghus, Vejle
Det Lille Bryghus, Ringsted
Refsvindinge Bryggeri, Refsv.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind