Vinterferie på Bornholm

Øen har masser af tilbud uden for højsæsonen, hvor der ikke er så turistet, så man bedre kan opleve den lokale stemning

Hvert år lægger 633.000 besøgende lægger vejen forbi Danmarks solskinsø nummer et, Bornholm. Men de fleste besøger klippeøen i perioden maj-oktober, og derfor drømmer mange bornholmere om at lokke besøgende til, når vinden rusker, eller sneen falder.

Lad det være sagt med det samme: Bornholm er også charmerende uden for sæsonen, og selv i den travle juletid er øen et åndehul, hvor man kan lade batterierne op til steg, dans om juletræet og gaver.

Bambi på isen
Flere og flere bornholmere har fået øjnene op for, at der skal gøres noget særligt, hvis man skal lokke turister til i december. Eller bornholmerne ud af husene. Et af mange tiltag er den 500 kvadratmeter store skøjtebane, der for første gang åbnede i hjertet af Rønne - på Store Torv - i 2008.

Skøjtebanen er åben fra medio december til og med februar. Eller så længe temperaturen holder sig under otte grader. På banen kan der være cirka 100 løbere ad gangen, og der er opsyn. Det er gratis at suse rundt med kæresten eller ungerne, hvis man selv har skøjter med. Ellers kan de lejes hos sportsforretningen på Store Torv, der i øvrigt er en af Danmarks største pladser.

Sneflokke kommer vrimlende
Man kan naturligvis sige, at der ikke er noget unikt ved en skøjtebane - det har en del danske byer efterhånden - men en skibakke er da noget særligt og utraditionelt, ik’? Sådan en finder man på Slettegård, der ligger mellem Gudhjem og Østerlars.

- Min kæreste fik ideen, da vi endnu engang drøftede, hvor vi skulle hen på skiferie. Ideen var oplagt, så det var bare med at gå i gang, fortæller Ole Harild, initiativtager og medlem af Bornholms Skivenner, der står for driften af bakken.

Der er en fem kilometer lang løjpe til langrend, men det store hit er de to stejle slalombaner på hver 250 meter. Desuden er der en begynderbane, ligesom der naturligvis er skilifter. Anlæggelsen er finansieret med støtte fra EU, og det har krævet knofedt at få Skov- og Naturstyrelsens tilladelse til at fælde træer, så slalombanerne kunne blive perfekte.

Hvilken vinter
Skibakken åbnede i 2007-2008, en af de varmeste vintre i mands minde, men med en nygravet sø, der fungerer som vandreservoir, blev sæsonen 2008-2009 langt bedre. En snekanon bruger nemlig søen til at forsyne slalombanerne med sne. Det fungerer, når blot temperaturen holder sig omkring frysepunktet. Snekanonen fjerner varmen fra det kolde vand, og denne varme bliver brugt til at opvarme den nybyggede og smukke bjælkehytte.

- Det kan godt være, at vi ikke er Danmarks største skibakke - men vi er med garanti den hyggeligste og flotteste. Se blot udsigten til Christiansø, smiler Ole Harild.

By efter by
De bornholmske byer har forskellige tiltag i julemåneden – markeder, koncerter, juledage og så videre. Følg med her:Rønne: ronnehandel.dk

Gudhjem: gudhjem.nu

Svaneke: svaneke.info

Hasle: hasle.dk

Åkirkeby: aakirkeby.dk

Allinge-Sandvig: allinge-sandvig.dk

kultunaut.dk (søg på Bornholm)

bornholm.info/hvemholderaabent.

Her kan du bo
Desværre lukker de fleste overnatningssteder ned uden for højsæsonen (maj-oktober), men øens bedste hotel, Fredensborg Hotel, holder åbent året rundt.

I julemåneden er der julebal med buffet i weekenden, ligesom restauranten holder åbent både juleaftensdag og nytårsaftensdag. Og lokalerne har ’anderledes’ juletræer, der alle er personligt udsmykkede af bornholmske kunstnere.

- Det nytter ikke, at Bornholm lukker ned efter efterårsferien. Hvis vi skal lokke nye turister til - 80 procent af vore gæster her på Fredensborg er stamgæster - er det nødvendigt, at vi går nye veje. For eksempel skal vi nu overveje, om musik og julebal er det rigtige. Om det ikke er ved at gå af mode at danse rundt med bogholderen, smiler direktør Birte Jensen.

Direktøren insisterer i øvrigt på, at kvaliteten skal holdes. Både i og uden for sæsonen.

Bliv klogere
'Destination Bornholm' udgiver den uundværlige 'Kort & godt', hvor der er oplysninger, kort med mere. Den er tilmed gratis. Du kan troppe op på Bornholms Velkomstcenter på Ndr. Kystvej 3 i Rønne og få turistmateriale og hjælp.

Ellers er der masser af informationer at hente på bornholm.info, bornholmerguiden.dk, bornholmsattraktioner.dk, bornholm.danmark-guide.dk og destinationen.dk.

Bornholms Tidende udgiver gratis 'Denne Uges Bornholm', der har fokus på aktiviteter på øen.

Tre tips til turen
Julegaveideer
Når du nu er på Bornholm i julemåneden, kan du lige så godt få ordnet nogle af julegaverne. Bedste bud er at opsøge glaspustere eller kunsthåndværkere. Smukke glasarbejder fås hos Pernille Bülow i Svaneke.
Læs mere på pernillebulow.dk og craftsbornholm.dk.

I hestevogn - eller kane
Flere arrangerer ture i hestevogn i en af Danmarks største skove, Almindingen. Der er ture hver weekend og på helligdage. Når der er sne, kan du snuppe en tur i kane, der erstatter hestevognen. Ring 56 97 49 50 eller 29 25 15 92.

På kælk i klitterne
Om sommeren er stranden ved Dueodde - en af landets absolut bedste - fyldt med sol- og vandhungrende mennesker. Men når der er faldet sne, forvandles klitterne til et eldorado for kælkende i alle aldre.

1 af 2 I 2008 åbnede en skøjtebane i hjertet af Rønne. Den blev hurtigt meget populær.
2 af 2 
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere