Krojul giver mere mening

For mange handler juleaften om at være sammen med familien. Men flere og flere vælger at tjekke ind på en af landets kroer

- Når man holder krojul, skal man ikke sidde og føle sig som skyggetante, for ældre er i flertal. Her kan man bare være sig selv, siger Bodil. (Foto: Anthon Unger)
- Når man holder krojul, skal man ikke sidde og føle sig som skyggetante, for ældre er i flertal. Her kan man bare være sig selv, siger Bodil. (Foto: Anthon Unger)

- Det er noget, vi ser mere og mere til. Faktisk er det mere et spørgsmål om at få stederne til at holde åbent end at få folk til at tage dertil, siger Jørgen Christensen, som er direktør i Danske Kroer & Hoteller. Som det er nu, er der otte ud af Danmarks 91 kroer, som holder juleåbent.

Det er en tendens, som Bodil og Knud fra Allerød kender til. De har selv holdt krojul de seneste otte år og oplever, at der bliver flere og flere rundt om juletræet.

- Man skal bestille i god tid, for der bliver hurtigt fyldt op, siger Knud, inden Bodil tager over:

- Der er også mange højskoler, hvor man kan holde jul, fortæller hun.

Giver mere mening
Det var hele ræset, der i vore materialistiske tid er kommet til at følge med den gamle juletradition, som gjorde, at parret valgte en noget anderledes jul. Man kan næsten sige, at de valgte det traditionelle på en utraditionel måde.

- Da vi var børn, fik vi ting, som vi trængte til. Det kunne være noget, man selv havde strikket. Vi ventede ikke at få en masse, som vi så ville smide væk næste dag. På den her måde giver det meget mere mening.

De seneste tre år har de tilbragt julen på Sallingsund Færgekro, hvor man i 18 år har haft stor succes med at holde juleåbent. Bodil og Knud har dog også været andre steder. Men selv om de ikke tilbringer selve juleaften med familien, bliver julehyggen ikke glemt. For anden juledag kommer hele familien på besøg til en god julefrokost.

Blev træt af plastic
Hele ideen med at tage væk fra familien kom, da parret blev træt af det lyserøde plasticorgie, som følger med, når man har små piger i familien.

- Det blev simpelt hen for meget. Jeg kan huske et år, hvor mit ene barnebarn sagde, at nu havde hun næsten fået alt det, der stod på listen. Og så alt det ræs med at få købt ind. Man skulle tro, at der var hungersnød, siger Bodil.

I år skal de af sted med et vennepar og Bodils kusine. De kan varmt anbefale folk at tage væk fra forpligtelserne og få risalamanden serveret.

- Man skal passe på, at man ikke bliver afhængig af det, griner Knud til slut.

1 af 2 Det er niende gang, Bodil og Knud fra Allerød skal holde juleaften på kro. Det har de valgt for at slippe for ræset og den lyserøde plastic. (Foto: Privatfoto)
2 af 2 - Når man holder krojul, skal man ikke sidde og føle sig som skyggetante, for ældre er i flertal. Her kan man bare være sig selv, siger Bodil. (Foto: Anthon Unger)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere