Stadig flere vil nøgencampere

Som naturist-campist kan du føle dig helt fri

– Vådt badetøj er sgu da ubehageligt, siger Bjarne Nielsen, formand for Lillebælt Naturistforening og camping. (Arkivfoto: Rasmus Baaner/Polfoto)
– Vådt badetøj er sgu da ubehageligt, siger Bjarne Nielsen, formand for Lillebælt Naturistforening og camping. (Arkivfoto: Rasmus Baaner/Polfoto)

I en tid, hvor debatten om, hvor vidt små drenge må klæde om inde hos damerne i svømmehallen, raser, kunne man måske tro, at det gik tilbage for naturist-bevægelsen. Men det er ikke tilfældet.

Ifølge formand for Lillebælt Naturistforening, Bjarne Nielsen, er medlemstallet i Danmark endda let stigende og ligger på omkring 2000 organiserede naturister.

– Der er stadig mange fordomme og myter om, hvad naturisme går ud på. Men nej, det er ikke noget med en masse mennesker, som har sex med hinanden på kryds og tværs – det er faktisk rimelig usexet, når alle render nøgne rundt.

Sundt selvværd
– Det handler bare om, at vi synes, det er rart at være uden tøj på, når vejret er til det. Og det handler om at være, hvem vi er, ikke om hvad vi er. Og så vil jeg vove at påstå, at de fleste naturister har et godt og sundt selvværd, som gør os dejligt afslappede og tolerante, forklarer Bjarne Nielsen.

LÆS OGSÅ: Bliv gift helt nøgen

Sammen med omkring 200 frivillige driver han naturistcampingpladsen ved Lillebælt. Der er i alt seks naturist-campingpladser i Danmark under Dansk Naturist Union, som er en paraplyorganisation for foreninger med naturistcamping.

– Hvad skal man være opmærksom på, før man kaster sig ud i naturist-campinglivet?

– Tja, det handler om at være uden tøj på – at være naturlig. Skønhedsidealerne efterlades uden for porten. Hvis man ikke har prøvet det før og er lidt nervøs for det, så kan man f.eks. ringe til lejrchefen og få en snak, før man kommer, siger Bjarne Nielsen og fortsætter:

– Det kan også være en god idé at komme forbi på besøg en enkelt dag, så man kan få en fornemmelse af stemningen. Og så er der altså ingen krav om, at du smider tøjet, lige når du kommer ind ad porten – det skal komme af sig selv.

LÆS OGSÅ: Nøgen vandrer smidt 21 måneder i fængsel

Passer på hinanden
– Der er heller ikke noget krav om, at børnene skal være nøgne – det er jo ikke dem, der har valgt at være der. Men vi forventer, at alle over 18 år, som bor på pladsen, er nøgne, når vejret tillader det.

LÆS OGSÅ: Dårligt nyt til nøgne rejsende

– Der er også nogle, som kan være nervøse for det med nøgne børn og pædofile, men der vil jeg sige, at en naturistcampingplads er et af de sikreste steder for børn. Vi er gode til at passe på hinanden, og vi lurer det i løbet af ti sekunder, hvis der skulle være nogen med skumle hensigter, understreger Bjarne Nielsen.

– Hvad så, når det er koldt?

– Så tager man tøj på, men der er jo nogle hårde hunde imellem, der er vinterbadere, som ikke er så kuldskære. Omkring aftenstid, når solen går ned, og det bliver køligere, ryger der da også typisk noget tøj på.

– Hvem er de typiske gæster?

– Vi har mange par og børnefamilier – og bedsteforældre med børnebørn. Og en masse gæster fra Holland. Det rygtes, at vi er en god plads – og så annoncerer vi dernede. Alle er velkomne hos os.

– Er det mere socialt at være på en naturist-campingplads end på en almindelig campingplads?

– Jeg tror, campister ligner hinanden, uanset om de har tøj på eller ej. Har man lyst til at være social, så er man social, og hvis ikke, så holder man sig bare for sig selv. Vi holder da også fester – men der har folk altså tøj på, siger Bjarne Nielsen.

LÆS OGSÅ: Her må du være nøgen

Læs mere på dansknaturistunion.dk og naturisme.dk